Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Tchibo klame: Espresso Milano Style není dolce vita, ale spálený uhlík

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. dubna 2025
Tchibo Espresso Milano Style - príprava espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Toto espresso je čisté „Dolce Vita“. Milánský styl pražení a směs zrn vytvářejí voňavou a sametovou kávu. Káva, která splňuje nejvyšší kvalitativní standardy, je pražená s láskou a balená vždy čerstvá. Toto vše naznačuje popis nacházející se na obalu Tchibo Espresso Milano Style. Realita je však o něco jiná a namísto příjemné procházky v hlavním městě módy jsme se ocitli u ohniště na periférii malého města.

Tchibo Espresso Milano Style - obal

Původ a informace o kávě

Obal kávy Tchibo Espresso Milano Style toho moc neprozrazuje. Kromě chuťového diagramu, který popisuje intenzitu, aciditu a pražení, obsahuje množství marketingově šikovných vět, které však o kávě moc neříkají. Tchibo svému zákazníkovi dokonce nechce prozradit ani poměr arabiky a robusty.

Tchibo Espresso Milano Style - informace na obale

Hlavně, že jde o milánský styl pražení, díky kterému má káva jemně ovocný charakter s náznakem hořké čokolády, což zvýrazňuje severoitalskou chuť završenou sametovou pěnou. Wau, při této větě následoval výbuch smíchu. Toto je dolce vita. Dokážou vás takové pohádky přesvědčit nebo hledáte spíše věcné a důležité informace o produktu? Pojďme zjistit, zda je na zmíněných bájích něco pravdivého.

Pražení

Pokud je toto milánský styl pražení, Miláňané se nemají rádi. Espresso Milano Style od Tchiba je pražené tak tmavě, že téměř všechna zrna pokrývá souvislá vrstva oleje. Olej je ve většině případů indikátorem toho, že káva v pražičce „umřela“. Tmavé pražení v ní zabilo všechno, co v ní na farmě vzniklo. Podobně jako když vám v troubě shoří koláč. Měl by být ovocný, ale zůstala v něm jen hořkost a spálenina. A takový je i milánský styl od Tchiba.

Tchibo Espresso Milano Style - zrna

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Tchibo Espresso Milano Style?

Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Tchibo Espresso Milano Style - quakery
Quakery.

Analýza defektů Tchibo Espresso Milano Style se nesla v o něco pozitivnějším duchu. I napriek příliš tmavému pražení káva neobsahuje veľa defektných zŕn. Oproti většině komoditních káv, které jsme doposud testovali, má Tchibo Milano méně quakerů (nedozrálých zrn), mušlí (genetická vada) i zrn napadených hmyzem.

Jediný defekt, který se v kávě vyskytuje ve větší míře, je mechanické poškození zrn. To má pravděpodobně souvis s tmavým stupněm pražení, jehož výsledkem jsou křehčí zrna náchylnější na zlomení během transportu a skladování.

Tchibo Espresso Milano Style - poškozené zrna
Mechanicky poškozená zrna.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100 %
Quakre (nedozrálé zrna): 7,4 g = 2,96 %
Mechanicky poškozené zrna: 13,3 g = 5,32 %
Mušle (genetická vada): 2,6 g = 1,04 %
Zrna napadené hmyzem: 0,9 g = 0,36 %
Celkový obsah defektů: 24,2 g = 9,68 %
Zrna bez defektů: 225,8 g = 90,32 %

Tchibo Espresso Milano Style - mušle
Mušle.

Defekty v jiných hodnocených kávách:

13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádechem moře
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style.

Tchibo Espresso Milano Style - zrna poškozené hmyzem
Zrna poškozená hmyzem.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma – dým

Tmavé pražení zakrývá všechno, co by mohla káva přirozeně obsahovat. Její původní arómy nahrazuje nepříjemnou dymovou vůní, která je ostrá a nepříjemná.

Chuť

Hodnocení chuti Tchibo Espresso Milano Style jsme rozdělili do tří podkategorií:

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha jsou klíčové pro dosažení komplexního chuťového zážitku. I přesto, že marketéři z Tchiba básní o ovocném charakteru a hořké čokoládě, nic z toho v kávě nenajdete. Káva je jen a jen hořká, dymová a zemitá. Nečekejte žádnou aciditu, žádnou čokoládu, ovocnost či sladkost. Otázka však zní: „Proč to v Tchibe nepřiznají?“ Aj horká a tmavá káva má svoju fanúšikovskú základňu, ktorá je veľmi široká. A nie je na tom nič zlé. Proč si však chceme štekliť ušká týmito nezmyselnými prirovnaniami k milánskemu vzduchu a sladkému životu? Nemá to potom vplyv aj na vnímanie výberovej kávy, ktorá v sebe skutočne obsahuje tóny ovocia, medu, čokolády či alkoholu?

Tchibo Espresso Milano Style - analýza defektů

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Espresso Milano Style má těžké sirupové tělo a olejovitou texturu.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy je extrémně nepříjemná. Na jazyku zanechává dlouhotrvající hořkost a chuť spáleniny.

Milánské báje

Nevěřte všemu, co přinese marketing. Tchibo Espresso Milano Style je ukázkový příklad zavádění zákazníka. Slibuje lahodné chute, teleport do Milána a sladký život, no realita je bez lahodnosti a prenesie vás maximalne tak k ohnisku na okraji Jelšavy. Je to káva pre mimoriadne konzervatívnu skupinu ľudí, čo by nebolo vôbec na škodu, ak by to v Tchibe priznali.

Tchibo Espresso Milano Style - espresso
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
príprava filtrovanej kávy

Acidita kávy: Má být dobrá káva kyselá?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL