Toto espresso je čisté „Dolce Vita“. Milánský styl pražení a směs zrn vytvářejí voňavou a sametovou kávu. Káva, která splňuje nejvyšší kvalitativní standardy, je pražená s láskou a balená vždy čerstvá. Toto vše naznačuje popis nacházející se na obalu Tchibo Espresso Milano Style. Realita je však o něco jiná a namísto příjemné procházky v hlavním městě módy jsme se ocitli u ohniště na periférii malého města.

Původ a informace o kávě
Obal kávy Tchibo Espresso Milano Style toho moc neprozrazuje. Kromě chuťového diagramu, který popisuje intenzitu, aciditu a pražení, obsahuje množství marketingově šikovných vět, které však o kávě moc neříkají. Tchibo svému zákazníkovi dokonce nechce prozradit ani poměr arabiky a robusty.

Hlavně, že jde o milánský styl pražení, díky kterému má káva jemně ovocný charakter s náznakem hořké čokolády, což zvýrazňuje severoitalskou chuť završenou sametovou pěnou. Wau, při této větě následoval výbuch smíchu. Toto je dolce vita. Dokážou vás takové pohádky přesvědčit nebo hledáte spíše věcné a důležité informace o produktu? Pojďme zjistit, zda je na zmíněných bájích něco pravdivého.
Pražení
Pokud je toto milánský styl pražení, Miláňané se nemají rádi. Espresso Milano Style od Tchiba je pražené tak tmavě, že téměř všechna zrna pokrývá souvislá vrstva oleje. Olej je ve většině případů indikátorem toho, že káva v pražičce „umřela“. Tmavé pražení v ní zabilo všechno, co v ní na farmě vzniklo. Podobně jako když vám v troubě shoří koláč. Měl by být ovocný, ale zůstala v něm jen hořkost a spálenina. A takový je i milánský styl od Tchiba.

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Tchibo Espresso Milano Style?
Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Analýza defektů Tchibo Espresso Milano Style se nesla v o něco pozitivnějším duchu. I napriek příliš tmavému pražení káva neobsahuje veľa defektných zŕn. Oproti většině komoditních káv, které jsme doposud testovali, má Tchibo Milano méně quakerů (nedozrálých zrn), mušlí (genetická vada) i zrn napadených hmyzem.
Jediný defekt, který se v kávě vyskytuje ve větší míře, je mechanické poškození zrn. To má pravděpodobně souvis s tmavým stupněm pražení, jehož výsledkem jsou křehčí zrna náchylnější na zlomení během transportu a skladování.

Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 250 g = 100 %
Quakre (nedozrálé zrna): 7,4 g = 2,96 %
Mechanicky poškozené zrna: 13,3 g = 5,32 %
Mušle (genetická vada): 2,6 g = 1,04 %
Zrna napadené hmyzem: 0,9 g = 0,36 %
Celkový obsah defektů: 24,2 g = 9,68 %
Zrna bez defektů: 225,8 g = 90,32 %

Defekty v jiných hodnocených kávách:
13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádechem moře
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma – dým
Tmavé pražení zakrývá všechno, co by mohla káva přirozeně obsahovat. Její původní arómy nahrazuje nepříjemnou dymovou vůní, která je ostrá a nepříjemná.
Chuť
Hodnocení chuti Tchibo Espresso Milano Style jsme rozdělili do tří podkategorií:
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha jsou klíčové pro dosažení komplexního chuťového zážitku. I přesto, že marketéři z Tchiba básní o ovocném charakteru a hořké čokoládě, nic z toho v kávě nenajdete. Káva je jen a jen hořká, dymová a zemitá. Nečekejte žádnou aciditu, žádnou čokoládu, ovocnost či sladkost. Otázka však zní: „Proč to v Tchibe nepřiznají?“ Aj horká a tmavá káva má svoju fanúšikovskú základňu, ktorá je veľmi široká. A nie je na tom nič zlé. Proč si však chceme štekliť ušká týmito nezmyselnými prirovnaniami k milánskemu vzduchu a sladkému životu? Nemá to potom vplyv aj na vnímanie výberovej kávy, ktorá v sebe skutočne obsahuje tóny ovocia, medu, čokolády či alkoholu?

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Espresso Milano Style má těžké sirupové tělo a olejovitou texturu.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy je extrémně nepříjemná. Na jazyku zanechává dlouhotrvající hořkost a chuť spáleniny.
Milánské báje
Nevěřte všemu, co přinese marketing. Tchibo Espresso Milano Style je ukázkový příklad zavádění zákazníka. Slibuje lahodné chute, teleport do Milána a sladký život, no realita je bez lahodnosti a prenesie vás maximalne tak k ohnisku na okraji Jelšavy. Je to káva pre mimoriadne konzervatívnu skupinu ľudí, čo by nebolo vôbec na škodu, ak by to v Tchibe priznali.








