Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Teče vám espresso z automatického kávovaru příliš rychle? Takhle to napravíte

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
23. srpna 2025
DeLonghi Magnifica Plus - detail prípravy espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Když si všimnete, že káva vám z automatického kávovaru teče až podezřele rychle, výsledkem je obvykle slabý a vodnatý šálek s málo výraznou chutí a vysokou aciditou.

Může za to nedostatečná extrakce – voda kávou prochází příliš rychle a nemá dostatek času vytáhnout z ní to chutné. Postačí však malá změna a káva bude hned chutnější.

vytékání kávy z automatického kávovaru

Hrubší vs. jemnější mletí

Určitě jste si všimli a pravděpodobně i dobře znáte malé kolečko se stupnicí, které se většinou nachází v „mlýnkové“ části automatického kávovaru. Toto kolečko slouží k úpravě hrubosti mletí. A právě správná hrubost mletí je klíčem k dobrému espressu z automatu.

  • Hrubé mletí znamená, že jednotlivé částečky namleté kávy jsou velké a mezi sebou tvoří velké prostory plné vzduchu. Voda si mezi nimi najde cestu snadněji a káva ze stroje vytéká rychleji.
  • Jemné mletí naopak tyto prostory zmenší, díky čemuž voda narazí na větší odpor. Extrakce trvá déle, chuť je intenzivnější a bohatší.

Proto platí jednoduché pravidlo: když káva teče příliš rychle, potřebujete vsadit na jemnější mletí.

nastavování hrubosti mletí v automatickém kávovaru

Jak to funguje v automatickém kávovaru?

Automatický kávovar sice espresso připraví na jedno stisknutí tlačítka, ale přesto potřebuje vaši pomoc s nastavením některých parametrů.

Při přípravě kávy voda pod tlakem prochází přes puk mleté kávy. Když je puk příliš málo kompaktní (tedy káva pomletá nahrubo), voda jím doslova proletí a výsledkem je vodové espresso bez chuti.

Naopak, když nastavíte mletí jemnější, puk se stane kompaktnější. Voda potřebuje více času, aby jím pronikla. To znamená delší extrakci a výraznější chutě v šálku.

příprava espressa na DeLonghi Eletta Explore - pomalé protékání kávy

Praktický tip

Když upravujete mletí na automatickém kávovaru, dělejte to vždy během chodu mlýnku. Úprava mletí bez otáčení kamenů by mohla zapříčinit vyosení mlecích kamenů či dokonce jejich poškození.

Při takové úpravě však ukažte trpělivost. Změna mletí se neprojeví hned při prvním shotu espressa. Změnu v protékání a ve výsledné chuti nejlépe pocítíte při druhém či třetím pokusu.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
káva Sonnentor Wiener Verführung Melange z eshopu GymBeam - hotové espresso

Recenze kávy Sonnentor z eshopu GymBeam: Vídeňské utrpení s příchutí spálených pneumatik

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL