Když si všimnete, že káva vám z automatického kávovaru teče až podezřele rychle, výsledkem je obvykle slabý a vodnatý šálek s málo výraznou chutí a vysokou aciditou.
Může za to nedostatečná extrakce – voda kávou prochází příliš rychle a nemá dostatek času vytáhnout z ní to chutné. Postačí však malá změna a káva bude hned chutnější.

Hrubší vs. jemnější mletí
Určitě jste si všimli a pravděpodobně i dobře znáte malé kolečko se stupnicí, které se většinou nachází v „mlýnkové“ části automatického kávovaru. Toto kolečko slouží k úpravě hrubosti mletí. A právě správná hrubost mletí je klíčem k dobrému espressu z automatu.
- Hrubé mletí znamená, že jednotlivé částečky namleté kávy jsou velké a mezi sebou tvoří velké prostory plné vzduchu. Voda si mezi nimi najde cestu snadněji a káva ze stroje vytéká rychleji.
- Jemné mletí naopak tyto prostory zmenší, díky čemuž voda narazí na větší odpor. Extrakce trvá déle, chuť je intenzivnější a bohatší.
Proto platí jednoduché pravidlo: když káva teče příliš rychle, potřebujete vsadit na jemnější mletí.

Jak to funguje v automatickém kávovaru?
Automatický kávovar sice espresso připraví na jedno stisknutí tlačítka, ale přesto potřebuje vaši pomoc s nastavením některých parametrů.
Při přípravě kávy voda pod tlakem prochází přes puk mleté kávy. Když je puk příliš málo kompaktní (tedy káva pomletá nahrubo), voda jím doslova proletí a výsledkem je vodové espresso bez chuti.
Naopak, když nastavíte mletí jemnější, puk se stane kompaktnější. Voda potřebuje více času, aby jím pronikla. To znamená delší extrakci a výraznější chutě v šálku.

Praktický tip
Když upravujete mletí na automatickém kávovaru, dělejte to vždy během chodu mlýnku. Úprava mletí bez otáčení kamenů by mohla zapříčinit vyosení mlecích kamenů či dokonce jejich poškození.
Při takové úpravě však ukažte trpělivost. Změna mletí se neprojeví hned při prvním shotu espressa. Změnu v protékání a ve výsledné chuti nejlépe pocítíte při druhém či třetím pokusu.







