Kávový svět není jednotvárný. Je nakažlivý a fascinující. K dispozici máme mnoho různých káv z mnoha různých regionů zpracovaných mnoha různými metodami, které si pak můžeme připravit mnoha různými způsoby. Když jednou začneme ochutnávat, není cesty zpět.
S Simonem Meliškom ze slovenské pražírny kávy Ready After Coffee jsme debatovali o tom, jaké způsoby přípravy kávy jsou nejčastější a nejoblíbenější. Vymezili jsme to na teplé nápoje, protože ty studené jsou kapitola sama o sobě. Toto je podle nás top 10 nejoblíbenějších teplých kávových nápojů, které vám Simon krátce představí.
Espresso
„Espresso je jednoznačně nejoblíbenější nápoj, a to nejen podle mě, ale i podle zákazníků. I v naší nové kavárně a prodejně je to nejvíce připravovaný a žádaný nápoj. Pokud barista dodrží všechny parametry, dosáhne plné chuti, nápoj bude mít olejnatou konzistenci a krásnou cremu. Zbývající atributy jako hořkost, acidita či plnost těla závisí na použité kávě a na tom, zda jsme se vyhnuli všem chybám, ke kterým při přípravě mohlo dojít. Brew ratio (poměr hmotnosti kávy k finálnímu množství nápoje) je u espressa 1:2 až 1:2,2, čas extrakce se pohybuje v rozmezí 25 až 35 sekund. Dá se říct, že espresso se už neměří na mililitry, ale právě na zmíněné brew ratio. Děláme ho tak, aby zůstal zachován správný poměr.“
Ristretto
„Tento nápoj začínáme připravovat jako espresso, avšak extrakci ukončíme o něco dříve. Brew ratio je tak 1:1, čas extrakce 15 až 25 sekund. Chuť nápoje je proto mnohem koncentrovanější. Mnoho lidí možná neví, že ristretto má méně kofeinu než espresso, protože kofein se extrahuje časem. Jde tedy o chutný nápoj s menším množstvím kofeinu.“
Cappuccino
„Cappuccino je velmi oblíbený nápoj, který v podstatě nahrazuje klasickou kávu s mlékem. Jednoduše je chutnější. Připravuje se tak, že do velkého šálku dáme espresso, do kterého nalijeme napěněné mléko. Používá se mléko s teplotou přibližně 65 stupňů, které má v takovém případě krásnou konzistenci a jemnou strukturu. S takovým mlékem dokážeme udělat i latte art. Cappuccino se připravuje v objemu 160 až 200 mililitrů.“
Lungo
„Lungo je typ espressa určený pro lidi, kteří nemají příliš rádi plnou chuť kávy a upřednostňují větší a objemnější kávové nápoje. Za starých časů se lungo nechalo téct dlouho po ukončení přípravy klasického espressa. Dnes se to už takhle naštěstí nedělá, protože při přípravě espressa jsme za 35 sekund z kávy dostali všechno dobré, co jsme z ní dostat potřebovali. Pokud chcete vědět, co všechno špatného by do lunga nateklo starým způsobem přípravy, udělejte si espresso a nevypínejte ho. Po třiceti sekundách dejte šálek pryč a na jeho místo vložte druhý šálek. Takhle uvidíte, co všechno tam pak teče. Moderní lungo se dělá tak, že do velkého šálku se připraví espresso, které se doleje horkou vodou.“
Double espresso
„Takové dvojité espresso nazýváme i double shot nebo doppio. Při jeho přípravě použijeme dvojvýpustový portafilter, ale všechno nám poteče do jednoho šálku. Něco takového je super pro lidi jako já, kteří mají rádi hodně kofeinu.“
Americano
„Když jsme zmiňovali, že lungo je espresso dolité horkou vodou, tak americano je ještě větší lungo. Je to vlastně espresso dolité velkým množstvím horké vody. Jelikož tam jde opravdu hodně horké vody, tak ho někteří baristé připravují z double espressa. Jinak by chuť nebyla dostatečně intenzivní a konzistence by byla velmi řídká.“
Flat white
„Flat white je moderní mléčný nápoj podobný cappuccinu. Rozdíl oproti cappuccinu je v podstatě v tom, že místo espressa se při jeho přípravě použije dvojité espresso. I když jde o nápoj s mlékem, tak oproti cappuccinu je jeho výhodou kávovější chuť.“
Macchiato
„Macchiato je dnes už méně používaný nápoj, ale ve skutečnosti je to perfektní alternativa ke klasické kávě s mlékem. Do šálku pro espresso si připravíte espresso a přidáte k němu napěněné mléko. Ne však moc. Macchiato znamená v italštině zabarvit, takže espresso v podstatě jen zabarvíte malým množstvím napěněného mléka.“
Caffe latte
„Latte v italštině znamená mléko a caffe latte připravíme tak, že do vysoké sklenice dáme shot espressa, které zalijeme napěněným mlékem jako z cappuccina, tedy s teplotou kolem 65 stupňů. Jde o jednoduchý a rychlý mléčný nápoj. Rozdíl oproti cappuccinu je v objemu, který může představovat až 300 mililitrů – je v něm tedy více mléka. Jako alternativu k caffe latte bych zmínil latte macchiato, které je však vícevrstvé. Do sklenice jde nejdříve horké mléko s hustou pěnou, do které se pomalu lije espresso tak, aby se oddělilo. V moderních kavárnách se tento nápoj nepoužívá proto, že hustou pěnu na mléku vytvoříte přešleháním při vysoké teplotě, tedy kolem bodu varu. Mléko v tom případě už není tak lahodné jako při teplotě 65 stupňů. Caffe latte je proto mnohem chutnější alternativa, i když na fotce možná nevypadá až tak dobře.“
Filtrovaná káva
„Tento horký kávový nápoj si nachází cestu do stále většího množství kaváren. V moderní a dobré kavárně určitě nesmí chybět. Oproti všem nápojům postaveným na bázi espressa nemá stanovené normy. Je tedy na baristovi, zda vám připraví filtr z Hario V60, chemexu, aeropressu, french pressu nebo čehokoli. Nejpoužívanější je podle mě Hario V60. Každá káva na filtr má jiný recept, takže chuť záleží na baristovi a jeho dovednostech, díky kterým z kávy vytáhne něco jedinečného.“
Který kávový nápoj je váš nejoblíbenější? Dejte nám vědět na Instagramu, kontaktujte nás na @ladislavkiraly nebo @blogokave, Simona Meliška najdete jako @simon_melo nebo @readyaftercoffee.






