Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Turecká káva: Není turek jako turek

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. června 2021
Turecká káva - džezva

Pravá turecká káva by sa mala pripravovať v takejto džezve. Viac o celom procese si prečítajte v našom článku.

Share on FacebookShare on Twitter

Pravá turecká káva je něco zcela jiného než ten náš „turek“. Samozřejmě, že mezi oběma přípravami najdeme určité společné znaky, avšak i několik rozdílů. Skleněný Durit vyměníte za džezvu a trochu víc si s tím pohrajete. Rádi vás provedeme celým procesem.

Dostupné zdroje hovoří o tom, že kávu přinesli do Istanbulu syrští obchodníci kolem roku 1555 a už v sedmnáctém století patřil turecký způsob přípravy v této zemi mezi mimořádně zažité. Platí to dodnes, a pokud by vás turecká rodina přivítala ve svém příbytku, pravděpodobně by vás nabídla právě takto připraveným nápojem.

Turecká káva je silná káva

Turecká káva je silná a často se podává i se sklenicí vody, díky které si před douškem můžete pročistit ústní dutinu a lépe si vychutnat následující lok. Charakteristická je tím, že se vaří spolu s cukrem a cukr se do ní nepřidává až poté, co je hotová.

Kromě toho se zvykne vařit i s kardamomem, tedy kořením, které je v této části světa mimořádně oblíbené. Kávě dodá jedinečnou vůni a bylo by ideální na něj nezapomínat, ale ne každý ho reálně využívá.

Turecká káva vyžaduje velmi jemné mletí

V první řadě je velmi důležitý takový mlýnek na kávu, který ji dokáže pomlít až téměř na prach. Mleté verze mnoha volně prodejných káv jsou pro její přípravu většinou velmi hrubé. To samozřejmě neznamená, že vám doporučujeme kupovat mletou kávu. Rozhodně ne!

Na trhu je však mnoho ručních mlýnků, které umí odvést dobrou práci. Případně i automatické mlýnky s nastavitelným stupněm mletí. Ty vám s mletím určitě pomohou.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Džezva, ibrik, cezve

Kvalitní turecká káva vyžaduje i nádobu zvanou džezva (označovaná i jako ibrik, v Turecku cezve), která je nutností, ale stejně jako mlýnek, ani ji si u nás není problém obstarat. Nuže a kromě toho pochopitelně potřebujete kávu, vodu, kardamom a cukr.

Pro přípravu kvalitní a chutné kávy je nejvhodnější káva typu arabika. Ideální je střední stupeň pražení, protože pokud se káva dělá ze silně praženého zrna, může být až příliš silná. Ale to si už vyzkoušejte sami.

Turecká káva - džezva a šálek
Také dostáváte chuť na kvalitní tureckou kávu? 🙂

Pravá turecká káva: Návod na přípravu

  • na každou připravovanou porci nalijte do džezvy šálek vody.
  • podle počtu připravovaných dávek nápoje zvolte i počet čajových lžiček najemno pomleté kávy: pokud připravujete dva šálky, do džezvy dejte dvě vrchovatě naplněné čajové lžičky. Množství si je třeba vyladit podle vlastní chuti.
  • přidejte cukr; od jedné do tří lžiček na dávku kávy, opět podle vlastní chuti.
  • přidejte kardamom (můžete to zkusit i se šafránem nebo skořicí). Kávu do této fáze nemíchejte.
  • zapněte hořák a džezvu pomalu ohřívejte, ale pokuste se o to, abyste v průběhu celého procesu nedosáhli bodu varu, tedy 100 stupňů. Dostupné zdroje hovoří, že voda/káva by měla mít v průběhu přípravy od 90 do 95 stupňů.
  • po chvíli ohřívání začněte kávu pomalu míchat (některé typy přípravy ji míchají už od úplného začátku celého procesu, ale v konečném důsledku je to o preferenci daného konzumenta). Intenzitu ohřevu zachovejte minimální a čekejte až do okamžiku, kdy se začne tvořit pěna.
  • pěna má tendenci rychle stoupat, takže je třeba být ve střehu a džezvu z hořáku sundat (nejen zmenšit plamen) – ideálně v okamžiku, kdy je pěny co nejvíce, ale ještě nevyvřela ven.
  • pěna se následně lžičkou přemístí do připravených šálků a „uklidněná“ káva se vrátí na hořák.
  • turecká káva se takto „pění“ dvakrát, maximálně třikrát, i když další zpěnění jsou hůře dosažitelná, aniž by káva začala vřít.
  • pěna umístěná do šálků se následně zalije (pomalu a jemně, aby vystoupila na povrch) zbytkem připravené kávy a dílo je připraveno ke konzumaci.
  • nezapomeňte, že turecká káva se podává i se sklenicí čisté vody.

Přikládáme jedno z instruktážních videí, kterých najdete na YouTube vícero. Postup se všude mírně odlišuje, takže nakonec je to jen na vás. Zkuste a uvidíte, co vám bude nejvíce vyhovovat.

Je turecká káva zdravotně v pořádku?

Je to skutečně tak, že když slyšíme v našich končinách pojem turecká káva, napadne nás zalití mleté kávy vařící vodou. Nic těžkého, nic zajímavého, nic extra chutného. Pravá turecká káva, která je dodnes nejčastějším způsobem přípravy kávy v Turecku či na Balkáně, je však o něčem jiném.

Do turecké kávy si fajnšmekři přidávají poměrně značné množství cukru a všechno to doplňují orientálním kořením, obvykle kardamomem, případně šafránem. Je to však zdravotně v pořádku?

Turecká káva jako kalorická bomba

„Směs silné kávy, cukru a kardamomu, tedy turecká káva, je spíše sladkou hrozbou než klasickým šálkem kávy,“ píše odbornice na zdraví a výživu magazínu Live Strong Sara Ipatencová. „Káva a kardamom přinášejí určité zdravotní výhody, ale z hlediska nutričních benefitů tohoto nápoje je cukr velkým minusem.“

Pokud byste si dali obyčejnou kávu bez mléka a cukru, přijali byste minimum kalorií, často se hovoří o dvou. Avšak šálek turecké kávy má až přibližně 46 kalorií. Neobsahuje žádný tuk, ale nemá ani vlákninu či bílkoviny, což jsou důležité výživové doplňky. „Káva kromě toho nemá ani žádné převratné množství vápníku či železa,“ konstatuje Ipatencová.

V této souvislosti je třeba zdůraznit, že ani při popíjení klasické kávy se nemusíte dostat na nižší hodnoty kalorií. Pokud si do ní přidáte cukr a netučné mléko, můžete se snadno dostat i na 70 kalorií.

Turecká káva - džezva a šálek
Turecká káva.

S cukrem opatrně, kardamom má však výhody

V běžné dávce turecké kávy jsou obvykle téměř tři čajové lžičky cukru, což je polovina denního doporučeného množství u žen a třetina u mužů. „Pokud pravidelně konzumujete více cukru, než jsou tyto limity, můžete přibírat. A nabíráním velkého množství váhy zvyšujete riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a cukrovky.“

Výhody turecké kávy spočívají například ve zmíněném kardamomu, který pomáhá s trávením. Je to dobrý lék proti nadýmání, který člověku pomáhá zbavit se střevních plynů. Tato bylina umí kromě toho dodat energii, rozproudit krev, zrychlit metabolismus a pomoci odstranit toxiny z těla. Má tedy několik zajímavých výhod.

Máme tedy pít tureckou kávu?

„Občasný šálek turecké kávy může mít místo ve vašem plánu zdravé stravy,“ prozradila Sara Ipatencová. „Pokud si ji však dáte, upravte jiné složky stravy tak, abyste nepřijali příliš velké množství cukru. Pokud si tureckou kávu připravujete sami, dejte si cukru raději jen málo.“

Další zajímavé video pěnění turecké kávy:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek, který sdílí Finest Bars (@cocktailbars)

„Naše“ turecká káva

Turecká káva je oblíbená i v našich končinách, avšak jde o něco zcela jiného. Označuje se jako turek, případně zastarale i káva s lógrem.

„Je to slovenská a česká varianta kávy, připravovaná zalitím a spařením mleté zrnkové kávy vařící vodou,“ píše Wikipedia. „S kávou připravovanou v Turecku má společný jen název. Odborníci a znalci tento druh kávy příliš neoceňují pro jeho horší chuťové vlastnosti oproti jiným druhům kávy.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávakáva s kardamomemreceptyturecká káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
piccolo neexistuje

Piccolo neexistuje: Existuje vtipná příhoda, jak se k nám dostalo

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL