Pravá turecká káva je něco zcela jiného než ten náš „turek“. Samozřejmě, že mezi oběma přípravami najdeme určité společné znaky, avšak i několik rozdílů. Skleněný Durit vyměníte za džezvu a trochu víc si s tím pohrajete. Rádi vás provedeme celým procesem.
Dostupné zdroje hovoří o tom, že kávu přinesli do Istanbulu syrští obchodníci kolem roku 1555 a už v sedmnáctém století patřil turecký způsob přípravy v této zemi mezi mimořádně zažité. Platí to dodnes, a pokud by vás turecká rodina přivítala ve svém příbytku, pravděpodobně by vás nabídla právě takto připraveným nápojem.
Turecká káva je silná káva
Turecká káva je silná a často se podává i se sklenicí vody, díky které si před douškem můžete pročistit ústní dutinu a lépe si vychutnat následující lok. Charakteristická je tím, že se vaří spolu s cukrem a cukr se do ní nepřidává až poté, co je hotová.
Kromě toho se zvykne vařit i s kardamomem, tedy kořením, které je v této části světa mimořádně oblíbené. Kávě dodá jedinečnou vůni a bylo by ideální na něj nezapomínat, ale ne každý ho reálně využívá.
Turecká káva vyžaduje velmi jemné mletí
V první řadě je velmi důležitý takový mlýnek na kávu, který ji dokáže pomlít až téměř na prach. Mleté verze mnoha volně prodejných káv jsou pro její přípravu většinou velmi hrubé. To samozřejmě neznamená, že vám doporučujeme kupovat mletou kávu. Rozhodně ne!
Na trhu je však mnoho ručních mlýnků, které umí odvést dobrou práci. Případně i automatické mlýnky s nastavitelným stupněm mletí. Ty vám s mletím určitě pomohou.
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.
Džezva, ibrik, cezve
Kvalitní turecká káva vyžaduje i nádobu zvanou džezva (označovaná i jako ibrik, v Turecku cezve), která je nutností, ale stejně jako mlýnek, ani ji si u nás není problém obstarat. Nuže a kromě toho pochopitelně potřebujete kávu, vodu, kardamom a cukr.
Pro přípravu kvalitní a chutné kávy je nejvhodnější káva typu arabika. Ideální je střední stupeň pražení, protože pokud se káva dělá ze silně praženého zrna, může být až příliš silná. Ale to si už vyzkoušejte sami.

Pravá turecká káva: Návod na přípravu
- na každou připravovanou porci nalijte do džezvy šálek vody.
- podle počtu připravovaných dávek nápoje zvolte i počet čajových lžiček najemno pomleté kávy: pokud připravujete dva šálky, do džezvy dejte dvě vrchovatě naplněné čajové lžičky. Množství si je třeba vyladit podle vlastní chuti.
- přidejte cukr; od jedné do tří lžiček na dávku kávy, opět podle vlastní chuti.
- přidejte kardamom (můžete to zkusit i se šafránem nebo skořicí). Kávu do této fáze nemíchejte.
- zapněte hořák a džezvu pomalu ohřívejte, ale pokuste se o to, abyste v průběhu celého procesu nedosáhli bodu varu, tedy 100 stupňů. Dostupné zdroje hovoří, že voda/káva by měla mít v průběhu přípravy od 90 do 95 stupňů.
- po chvíli ohřívání začněte kávu pomalu míchat (některé typy přípravy ji míchají už od úplného začátku celého procesu, ale v konečném důsledku je to o preferenci daného konzumenta). Intenzitu ohřevu zachovejte minimální a čekejte až do okamžiku, kdy se začne tvořit pěna.
- pěna má tendenci rychle stoupat, takže je třeba být ve střehu a džezvu z hořáku sundat (nejen zmenšit plamen) – ideálně v okamžiku, kdy je pěny co nejvíce, ale ještě nevyvřela ven.
- pěna se následně lžičkou přemístí do připravených šálků a „uklidněná“ káva se vrátí na hořák.
- turecká káva se takto „pění“ dvakrát, maximálně třikrát, i když další zpěnění jsou hůře dosažitelná, aniž by káva začala vřít.
- pěna umístěná do šálků se následně zalije (pomalu a jemně, aby vystoupila na povrch) zbytkem připravené kávy a dílo je připraveno ke konzumaci.
- nezapomeňte, že turecká káva se podává i se sklenicí čisté vody.
Přikládáme jedno z instruktážních videí, kterých najdete na YouTube vícero. Postup se všude mírně odlišuje, takže nakonec je to jen na vás. Zkuste a uvidíte, co vám bude nejvíce vyhovovat.
Je turecká káva zdravotně v pořádku?
Je to skutečně tak, že když slyšíme v našich končinách pojem turecká káva, napadne nás zalití mleté kávy vařící vodou. Nic těžkého, nic zajímavého, nic extra chutného. Pravá turecká káva, která je dodnes nejčastějším způsobem přípravy kávy v Turecku či na Balkáně, je však o něčem jiném.
Do turecké kávy si fajnšmekři přidávají poměrně značné množství cukru a všechno to doplňují orientálním kořením, obvykle kardamomem, případně šafránem. Je to však zdravotně v pořádku?
Turecká káva jako kalorická bomba
„Směs silné kávy, cukru a kardamomu, tedy turecká káva, je spíše sladkou hrozbou než klasickým šálkem kávy,“ píše odbornice na zdraví a výživu magazínu Live Strong Sara Ipatencová. „Káva a kardamom přinášejí určité zdravotní výhody, ale z hlediska nutričních benefitů tohoto nápoje je cukr velkým minusem.“
Pokud byste si dali obyčejnou kávu bez mléka a cukru, přijali byste minimum kalorií, často se hovoří o dvou. Avšak šálek turecké kávy má až přibližně 46 kalorií. Neobsahuje žádný tuk, ale nemá ani vlákninu či bílkoviny, což jsou důležité výživové doplňky. „Káva kromě toho nemá ani žádné převratné množství vápníku či železa,“ konstatuje Ipatencová.
V této souvislosti je třeba zdůraznit, že ani při popíjení klasické kávy se nemusíte dostat na nižší hodnoty kalorií. Pokud si do ní přidáte cukr a netučné mléko, můžete se snadno dostat i na 70 kalorií.

S cukrem opatrně, kardamom má však výhody
V běžné dávce turecké kávy jsou obvykle téměř tři čajové lžičky cukru, což je polovina denního doporučeného množství u žen a třetina u mužů. „Pokud pravidelně konzumujete více cukru, než jsou tyto limity, můžete přibírat. A nabíráním velkého množství váhy zvyšujete riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a cukrovky.“
Výhody turecké kávy spočívají například ve zmíněném kardamomu, který pomáhá s trávením. Je to dobrý lék proti nadýmání, který člověku pomáhá zbavit se střevních plynů. Tato bylina umí kromě toho dodat energii, rozproudit krev, zrychlit metabolismus a pomoci odstranit toxiny z těla. Má tedy několik zajímavých výhod.
Máme tedy pít tureckou kávu?
„Občasný šálek turecké kávy může mít místo ve vašem plánu zdravé stravy,“ prozradila Sara Ipatencová. „Pokud si ji však dáte, upravte jiné složky stravy tak, abyste nepřijali příliš velké množství cukru. Pokud si tureckou kávu připravujete sami, dejte si cukru raději jen málo.“
Další zajímavé video pěnění turecké kávy:
„Naše“ turecká káva
Turecká káva je oblíbená i v našich končinách, avšak jde o něco zcela jiného. Označuje se jako turek, případně zastarale i káva s lógrem.
„Je to slovenská a česká varianta kávy, připravovaná zalitím a spařením mleté zrnkové kávy vařící vodou,“ píše Wikipedia. „S kávou připravovanou v Turecku má společný jen název. Odborníci a znalci tento druh kávy příliš neoceňují pro jeho horší chuťové vlastnosti oproti jiným druhům kávy.“






