Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů dnešního světa. Chutný a voňavý šálek se postará o to, že se naše zachmuřené a líné ráno velmi rychle promění v den plný energie, v rámci kterého si své povinnosti odbýváme s mnohem větší lehkostí. Tmavý zázrak dokáže pořádně nakopnout a nabudit.
Vzhled upražených kávových zrn známe asi všichni. Když řekneme slovo „káva“, vybaví se nám malá semínka tmavě hnědé barvy, která jsou charakteristická typickým aroma. Avšak káva, která vyroste na kávovníku, je zcela jiná. Toto ovoce bychom mohli přirovnat k třešni, která má nejprve zelenou, ale v době sklizně červenou nebo až červenofialovou barvu. A ještě k tomu podobně chutná. V jeho nitru jsou ukryta dvě semínka, která jsou uložena proti sobě a jsou zelená.

Kávovník: Kdysi strom, dnes keř
Kdysi to byl divoce rostoucí strom, který byl postupem času kultivován. Dnes se pěstuje na kávovníkových plantážích, ale v Evropě byste ho hledali marně: na „starém kontinentu“ máme jen jednu jedinou plantáž a i to pořádně daleko; místo s názvem Los Berrazales se totiž nachází na ostrově Gran Canaria na Kanárských ostrovech. Ty sice patří Španělsku, avšak leží západně od Afriky nedaleko marockého pobřeží.
Kávovník je původně strom, avšak v současnosti se pěstuje většinou jako keř, aby se plody snadněji sbíraly. Existující druhy kávovníků se mezi sebou kříží a šlechtí, díky čemuž se daří dosahovat vyšší odolnosti vůči škůdcům. Možná byste nevěřili, ale obyčejná cizopasná houba dokáže zničit i celé plantáže. Stalo se tak například na ostrově Cejlon, kde proto kávu nahradili čajovníky.

Jaké druhy kávovníku známe?
Obecně známe tři druhy kávovníku, které nesou označení Arabica (strom dorůstá do výšky 8 metrů), Robusta (10 metrů) a Liberica (18 metrů). Nejkvalitnější je Arabica.
Kávovník potřebuje hodně slunce i vláhy, proto se mu nejlépe daří ve vlhkém tropickém pásmu. Stromy, případně keře, se dožívají až třiceti let, avšak nejproduktivnější jsou ve věku pěti až šesti let a z jednoho se dá získat 2,5 kilogramu kávy. Není to až tak moc, protože procesem pražení se váha tohoto objemu zmenší na přibližně půl kilogramu.






