Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Věštění z kávy: Jak funguje taseografie a kafedomantie?

Ladislav Király Od Ladislav Király
4. června 2021
veštenie z kávy

Počuli ste už o veštení z kávy? My sme si ho vyskúšali...

Share on FacebookShare on Twitter

Je možné vidět do budoucnosti a předpovědět, co se stane? Lidstvo tato možnost vždy fascinovala, a i proto se proslavili lidé jako Sibyla, Nostradamus, Baba Vanga a mnozí další. Věštění je součástí našich životů už tisíce let a realizuje se mnoha různými způsoby. Jedním z nich je i věštění z kávy.

Ze známých metod věštění člověku ihned přijde na mysl například věštění z křišťálové koule, případně z karet či z ruky, ale ve skutečnosti je toho mnohem víc. Existují stovky metod, mezi kterými najdeme například i věštění z hozených kostek, z popela, z vajec, ze zrcadel, ze stínu, z inkoustových skvrn, věštění pomocí kohouta, ale i věštění z krve či medoviny.

Taseografie a kafedomantie

Na věštění z kávy je potřeba jen klasická zalévaná káva, tedy „Turek“. Šálek po dopití překryjete malým talířkem, případně podšálkem a otočíte dnem vzhůru. Sediment tak steče do podšálku a zčásti zůstane rozmístěný po hranách šálku. Následně se zkoumají vzniklé obrazce, které mají specifický význam.

Protože se na tuto metodu používá šálek (francouzsky tasse, pozn. autora), je tento způsob věštění označován také jako tasseography, případně po našem taseografie. Kromě kávy se používá i při věštění z čaje, případně z vína. Věštění z kávy označujeme také slovem kafedomantie.

Mnoho způsobů věštění z kávy

Na různých internetových stránkách se dá najít obrovské množství způsobů, jak by se měla taseografie, případně kafedomantie, dělat. Jisté je jen to, že na ni potřebujeme v ideálním případě bílý šálek, který by měl být ve spodní části tenčí a v horní o něco širší. No a k němu samozřejmě i bílý talířek, respektive podšálek.

Stránka numerologia.sk píše, že je třeba řídit se několika základními pravidly. Kávu je třeba horkou vodou zalít na třikrát, a to tak, aby se na vrchu vytvořila kávová pěna. Nemá se používat cukr, smetana či mléko. Během přípravy se třeba koncentrovat na zodpovězení vámi vytypované otázky, případně v duchu vyjadřovat přání, aby připravovaný nápoj odhalil budoucnost.

Návod na věštění z kávy

„Posaďte se k šálku kávy, míchejte ji lžičkou a ve své mysli si představujte otázky, na které chcete znát odpověď,“ píše numerologia.sk k tématu věštění z kávy. „S prvním douškem poděkujte v mysli za odhalení budoucnosti a připravenou kávu následně vypijte sedmi doušky najednou po sobě. Na dně nechte tolik tekutiny, abyste šálkem mohli zakroužit a usazenina se mírně přelévala.“

Je třeba si dát pozor i na to, aby praváci chytali šálek jen pravou rukou a leváci jen levou. Po vypití je třeba se šálkem udělat tři krouživé pohyby ve směru hodinových ručiček, následně ji uchopit a převrátit dnem vzhůru. Podšálek by měl být překrytý bílým ubrouskem, aby se z něj následně lépe četlo. No a dnem vzhůru je třeba šálek nechat přibližně 30 minut, aby kávový sediment uschnul.

Zapojte představivost a fantazii

Následně je potřebná i špetka představivosti, díky které na stěnách šálku, na jejím dně, ale i na ubrousku, identifikujete různé tvary. Mohou to být postavy, zvířata, jevy, případně předměty. Fantazie musí pracovat naplno a je potřebné zapsat si podle možností co nejvíce nalezených „věcí“.

věštění z kávy
Najdete v kávovém sedimentu nějaký obrazec, případně postavu?

V turecké tradici se šálek dokonce dělí na dvě poloviny. Symboly nalezené v její spodní části jsou interpretovány jako odkazy z minulosti a symboly v horní části se mají týkat budoucnosti. Šálek může být kromě toho rozdělen i vertikálně, přičemž jedna vertikální část odpovídá na otázky „ano“ a druhá „ne“. Hovoří se i o tom, že v levé části se objevují „negativní“ a v pravé „pozitivní“ věci.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Podle Wikipedie existuje i pověra, že věštění z kávy vám pomůže potvrdit si věci z minulosti, ale předpovědět dokáže maximálně na 40 dní do budoucnosti.

Jaké symboly může přinést věštění z kávy?

auto – blíží se velké štěstí

balík – o pár dní se dočkáte překvapení v oblasti majetku

banán – zprávy z jiné země

kolo – štěstí, zasloužený úspěch

bumerang – zrada, nenávist

cesta – čekají vás další změny

třešeň – dobré výsledky v práci

dveře – nevšední zážitek

fontána – v budoucnosti očekávejte úspěch a štěstí

kytara – štěstí v lásce, oslava

had – někdo vám chce vědomě ublížit

hřeben – falešný přítel, klam

hvězda – dobré znamení, nečekané štěstí v podobě výhry

ještěrka – uděláte chybu

jelen – plachá osoba s krásnou duší

kachna – peníze, které čekáte, jsou už na cestě

klobouk – nové zaměstnání, postup v kariéře

kostra – nemoc, ztráta peněz

kytice – čeká vás štěstí

kočka – hádka, zrada, dávejte si pozor na falešného přítele

myš – utrpíte malou škodu

netopýr – nebezpečné zprávy, falešní přátelé, cesta končí zklamáním

nůž – přerušení vztahu s nějakým mužem

oko – přehlédli jste důležitou věc

pavouk – dostanete větší sumu peněz

plot – drobnější neúspěchy, zákazy nebo omezení

ryba – bude se vám dařit v práci

slunce – štěstí, úspěch, moc

svíčka – pomohou vám cizí lidé

čtyřlístek – očekávejte štěstí

boty – změna k lepším poměrům

ulita – výborné zprávy

vlajka – přijde to, na co jste tak dlouho čekali

zebra – čeká vás nestálý život s partnerem nebo partnerkou

žralok – ztráta materiálního bohatství.

Láká vás věštění z kávy? Vyzkoušejte ho a dejte nám vědět, k čemu jste se dopracovali. Nám při našem pokusu vyšel takový zloděj vykukující zpoza rohu. Nebo tam snad vidíte něco jiného?

věštění z kávy
Lupič vykukuje zpoza rohu. Nebo ne?

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: zajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Viedenská káva

Vídeňská káva: Proč má mít bohatou šlehačku?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL