Moka konvička Bialetti Express Mini zaujme už na první pohled, protože místo jednoho standardního výpustu má výpusty dva. Vyzkoušeli jsme ji ve venkovních podmínkách a připravili jsme si v ní konzervativní směs od pražírny Coffeein – Nový Standard. Předpokládáme, že milovníkům přípravy kávy v takovémto typu kávovaru by měla sednout.
Náš tip: Nový Standard, ale i další kávy z e-shopu coffeein.sk, nakoupíte levněji se slevovým kódem BLOGOKAVE10.
Bialetti Express Mini je tak trochu jiná moka konvička. Místo vrchního zásobníku na připravenou kávu má jen dva výpusty směřující přímo do dvou šálků. Estetičnost jí nelze upřít, ale dokáže připravit alespoň takovou kávu jako klasická moka konvička?

Exteriérový test Bialetti Express Mini
Test jsme provedli v exteriéru. Místo klasického sporáku jsme využili přenosný plynový hořák a s přípravou jsme se moc nemazlili. Tentokrát jsme kávu nevážili baristickou váhou a spoléhali jsme se jen na objemové jednotky.
Při přípravě jsme použili filtrovanou vodu a najemno namletý Nový Standard. Coffeein tuto směs ušil na míru konzervativnímu kávovému publiku. Nový Standard se skládá z 50 % arabiky a 50 % robusty. V chuti najdete tmavou čokoládu, ořechy a tabák. Díky robustě má káva plné tělo a vyšší obsah kofeinu.

Příprava kávy v Bialetti Express Mini
Do sítka Bialetti Express Mini jsme nasypali takové množství kávy, abychom ho naplnili téměř po okraj. Kávu jsme nijak neutlačovali a sítkem jsme jen jemně zatřásli, aby namletá káva sedla a hrudky v ní se rozpadly. Následně jsme bojler naplnili filtrovanou vodou, našroubovali vrchní část a připravili šálky.
Tradičně v netradičním
Káva vytékala z obou výpustí téměř dokonale rovnoměrně. Poté, co jsme uslyšeli první syčení, jsme konvičce přestali dodávat teplo a počkali, dokud nedokapou poslední kapky Nového Standardu.
Příprava v této netradiční moka konvičce probíhala naprosto standardně. Výsledný nápoj měl tenkou vrstvu cremy, která se však rychle vytratila. Káva byla chuťově přesně taková, na jakou jste u moka konvičky zvyklí. Káva měla příjemné plné tělo, vysokou sladkost, příjemnou hořkost a naprosto žádnou aciditu. Pila se velmi příjemně a určitě by se hodila i do mléčných nápojů.

Moka konvička, automat i páka
Nový Standard je konzervativní a cenově dostupná směs určená pro lidi, kteří zůstávají věrní klasice a v kávě nechtějí aciditu. Skvěle se hodí na přípravu v moka konvičce, což potvrzuje i tento exteriérový test. Kromě toho si ji můžete připravit i v automatickém či pákovém espresso kávovaru.
Náš tip: při nákupu na e-shopu coffeein.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Fotografie k článku dodala @margomills.






