Vídeňská káva patří mezi nejznámější kávové nápoje. Můžete si ji dát v podstatě v každé kavárně staré školy, v kavárnách s výběrovou kávou byste ji hledali marně. Původní označení vídeňské kávy je „der Einspänner“; jedná se o vídeňskou kávovou specialitu a pevnou součást vídeňské kávové kultury.
Jak vznikla Vídeňská káva?
Název Einspänner je možná nezvyklý, avšak má své opodstatnění. Tímto slovem se v němčině označuje koňský povoz s jedním koněm a tento nápoj zvykli popíjet právě kočí, případně pohoniči.
„V jedné ruce drželi kávu, v druhé opratě,“ říkají historici, z jejichž slov si můžeme odvodit i to, že vídeňská káva má být podávána v poháru s ouškem. „Díky silné vrstvě šlehačky zůstala káva dlouho horká a napít se z ní mohli i během pozdější pauzy.“

Vídeňská káva s koňakem?
Stránka vienna-concerts.com přidává informaci o tom, že do Vídeňské kávy je možné přidat i špetku koňaku. „Einspänner je tradiční nápoj vídeňských kočí, protože kávu měl udržet teplou díky silné vrstvě šlehačky přidávané jako izolaci nad horký nápoj,“ prozrazuje zmíněný zdroj.
Pokud to však bylo nutné, dala se vypít i velmi rychle: „Když přišel zákazník, káva se dala vypít přechodem přes studenou šlehačku nacházející se na jejím vrchu. A pokud káva sama o sobě nestačila na zahřátí kočího, mohl si do ní přidat i ‚shot‘ koňaku.“

Einspänner není Kapuziner
Tradiční Einspänner je často zaměňován s kávovým nápojem označovaným jako Kapuziner. To je také espresso s určitou dávkou vyšlehané pěny. Vídeňská káva jí však má mít podstatně více.
„Kapuziner pochází z vídeňských kaváren osmnáctého století,“ píše webová stránka frances.menu. „Je to předchůdce dnes dobře známého cappuccina.“
„Pokud si dnes budete dělat kávu, pokuste se připravit si vídeňského Eispännera. A když si ho budete vychutnávat, představte si, že sedíte na koňském povozu a převážíte se historickými uličkami rakouské Vídně,“ dodává zmíněný zdroj.

Jak připravit Vídeňskou kávu?
Způsoby přípravy vídeňské kávy se mohou mírně lišit, avšak v zásadě bychom měli vycházet ze dvou dávek espressa (někdo ji pak označuje za dvojitý Einspänner), které bývají „prodloužené“ malým množstvím vody, přibližně 30 mililitry.
Cukr je třeba přidat podle vlastní chuti a na vrch samozřejmě 100 až 120 mililitrů husté šlehačky. No a na závěr si kávu lze vhodně dozdobit například čokoládovým nebo kakaovým posypem, případně čímkoli, na co právě máte chuť a co vám domácnost dá.
Potom si už jen obstarat koně s povozem a cválat si malebnými uličkami vídeňského centra.
Náš tip: kávu vhodnou pro přípravu vídeňské kávy najdete i v řemeslných pražírnách, do kterých pro vás máme slevové kódy.







