Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recepty

Vídeňská káva: Proč má mít bohatou šlehačku?

Ladislav Király Od Ladislav Király
7. června 2021
Viedenská káva

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Vídeňská káva patří mezi nejznámější kávové nápoje. Můžete si ji dát v podstatě v každé kavárně staré školy, v kavárnách s výběrovou kávou byste ji hledali marně. Původní označení vídeňské kávy je „der Einspänner“; jedná se o vídeňskou kávovou specialitu a pevnou součást vídeňské kávové kultury.

Jak vznikla Vídeňská káva?

Název Einspänner je možná nezvyklý, avšak má své opodstatnění. Tímto slovem se v němčině označuje koňský povoz s jedním koněm a tento nápoj zvykli popíjet právě kočí, případně pohoniči.

„V jedné ruce drželi kávu, v druhé opratě,“ říkají historici, z jejichž slov si můžeme odvodit i to, že vídeňská káva má být podávána v poháru s ouškem. „Díky silné vrstvě šlehačky zůstala káva dlouho horká a napít se z ní mohli i během pozdější pauzy.“

Vídeňská káva s bohatou šlehačkou
Foto: Shutterstock

Vídeňská káva s koňakem?

Stránka vienna-concerts.com přidává informaci o tom, že do Vídeňské kávy je možné přidat i špetku koňaku. „Einspänner je tradiční nápoj vídeňských kočí, protože kávu měl udržet teplou díky silné vrstvě šlehačky přidávané jako izolaci nad horký nápoj,“ prozrazuje zmíněný zdroj.

Pokud to však bylo nutné, dala se vypít i velmi rychle: „Když přišel zákazník, káva se dala vypít přechodem přes studenou šlehačku nacházející se na jejím vrchu. A pokud káva sama o sobě nestačila na zahřátí kočího, mohl si do ní přidat i ‚shot‘ koňaku.“

Vídeňská káva položená na stole
Foto: Shutterstock

Einspänner není Kapuziner

Tradiční Einspänner je často zaměňován s kávovým nápojem označovaným jako Kapuziner. To je také espresso s určitou dávkou vyšlehané pěny. Vídeňská káva jí však má mít podstatně více.

„Kapuziner pochází z vídeňských kaváren osmnáctého století,“ píše webová stránka frances.menu. „Je to předchůdce dnes dobře známého cappuccina.“

„Pokud si dnes budete dělat kávu, pokuste se připravit si vídeňského Eispännera. A když si ho budete vychutnávat, představte si, že sedíte na koňském povozu a převážíte se historickými uličkami rakouské Vídně,“ dodává zmíněný zdroj.

Vídeňská káva – studiová fotografie
Foto: Shutterstock

Jak připravit Vídeňskou kávu?

Způsoby přípravy vídeňské kávy se mohou mírně lišit, avšak v zásadě bychom měli vycházet ze dvou dávek espressa (někdo ji pak označuje za dvojitý Einspänner), které bývají „prodloužené“ malým množstvím vody, přibližně 30 mililitry.

Cukr je třeba přidat podle vlastní chuti a na vrch samozřejmě 100 až 120 mililitrů husté šlehačky. No a na závěr si kávu lze vhodně dozdobit například čokoládovým nebo kakaovým posypem, případně čímkoli, na co právě máte chuť a co vám domácnost dá.

Potom si už jen obstarat koně s povozem a cválat si malebnými uličkami vídeňského centra.

Náš tip: kávu vhodnou pro přípravu vídeňské kávy najdete i v řemeslných pražírnách, do kterých pro vás máme slevové kódy.

Vídeňská káva – posyp na šlehačce
Foto: Shutterstock
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: příprava kávyvídeňská káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Turecká káva - džezva

Turecká káva: Není turek jako turek

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL