Je všeobecně známo, že káva snižuje riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění. Pomáhá předcházet, případně zpomalí nástup Alzheimerovy choroby, demence či Parkinsonovy choroby. Je však vliv kávy na mozek jen pozitivní? Některé zdroje totiž tvrdí, že káva může vést k demenci. Tedy ne jí předcházet, ale vést k ní.
Když se do věci detailně zahledíme, najdeme informace o tom, že pozitivní vliv kávy se projevuje při dvou až čtyřech šálcích denně. Nuže a odborníci z University of South Australia (UniSA) tvrdí, že vyšší spotřeba kávy může vést ke zhoršení mozkového zdraví, zmenšení mozkové kapacity a zvýšenému riziku demence.
Popularita kávy si žádá pochopení jejích vlivů
Autoři studie prozkoumali data sesbíraná od 17 702 lidí z britské Biobanky, kteří měli 37 až 73 let a přišli na to, že ti, kteří denně pili více než šest šálků kávy, vykazovali o 53 procent vyšší riziko vzniku demence.
„Káva patří mezi nejpopulárnější nápoje světa,“ řekla Kitty Phamová, kandidátka na titul PhD na UniSA. „Globální spotřeba kávy ve světě představuje více než devět miliard kilogramů ročně. Z tohoto pohledu je velmi důležité, abychom pochopili všechny potenciální vlivy kávy na zdraví.“
Nejobsáhlejší výzkum vlivu kávy na mozek
„Toto je nejobsáhlejší výzkum propojení kávy, mozkové kapacity, rizika demence a rizika mrtvice. Současně je to největší studie zohledňující data týkající se objemu mozku a širokého spektra dalších faktorů.“
„Při zohlednění všech možných permutací nám konzistentně vycházelo, že vyšší spotřeba kávy je signifikantně propojena se snížením objemu mozku. Když denně vypijete více než šest šálků kávy, může vás to vystavit riziku mozkových onemocnění jako demence či mrtvice,“ konstatovala Phamová.
Vliv kávy na mozek: Co je to demence a mrtvice?
Demence je degenerativní onemocnění mozku, které má vliv na paměť, uvažování, na chování člověka, ale i na schopnost vykonávat každodenní úkoly. Na celém světě je s tímto syndromem diagnostikováno kolem 50 milionů lidí. V samotné Austrálii, odkud pochází tato studie, je demence druhou největší příčinou úmrtí. Denně ji diagnostikují 250 lidem.
Mrtvice je stav, při kterém se naruší přívod krve do mozku. Vede k nedostatečnému okysličení, které následně způsobí poškození mozku a ztrátu jeho funkčnosti. Globálně platí, že jeden ze čtyř dospělých ve věku nad 25 let během svého života dostane mrtvici. Ročně v jejím důsledku zemře několik milionů lidí.
Kávu pijte s mírou
Profesorka Elina Hyppönenová, která je jednou z hlavních výzkumnic UniSA, si uvědomuje, že milovníkům kávy nepřinesla dobrou zprávu. Na druhé straně však v pití kávy vidí i pozitiva a zdůrazňuje, že vše je třeba dělat s mírou.
„Tento výzkum ukazuje zajímavé náhledy do souvislosti velkého množství vypité kávy s mozkovým zdravím,“ uvedla. „Ale tak, jako u mnoha věcí v životě, i zde je klíčová střídmost.“
Kolik kávy denně je v pořádku?
„Spolu s dalšími genetickými důkazy a randomizovanými kontrolními pokusy nám tato data silně naznačují, že vysoká spotřeba kávy může mít negativní vliv na mozkové zdraví. Přesný mechanismus neznáme, ale jednu jednoduchou věc můžeme doporučit: pijte tekutiny a k šálku kávy si vždy dejte i trochu vody.“
„Typická denní spotřeba kávy je někde mezi jedním a dvěma šálky. Samozřejmě, že mohou mít jinou velikost, ale pár šálků kávy denně je obecně v pořádku. Když si však všimnete, že vaše spotřeba míří k více než šesti šálkům denně, je čas na to, abyste se nad dalším drinkem zamysleli,“ dodala Hyppönenová.






