Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Vůně kávy: Jak vzniká, jak ji vnímat a jak se hodnotí?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. března 2025
aróma kávy - vôňa kávy - káva v šálke

Foto: Shutterstock 2480903513

Share on FacebookShare on Twitter

S konzumací kávy jde ruku v ruce i její vůně. Aroma nebo vůně kávy mnohé z nás provází už od dětství. Tóny čokolády, oříšků, karamelu, ale i květin, ovoce či vína. Všechny tyto vůně dělají pití a přípravu kávy jedinečnými. Ale jak je to možné? Co z toho, co v sobě zrnko ukrývá, vytváří tyto zajímavé tóny? Jak vůni hodnotí profesionálové?

Každá senzorická vlastnost je výsledkem chemických a biologických reakcí. Aroma je jednou ze základních senzorických vlastností, kterou nevnímáte jen při běžném pití. Je posuzována i při hodnocení kvality kávy a její vlastnosti se odrážejí i na výsledném skóre a ceně dané kávy.

Odkud pochází vůně kávy?

Zelená kávová zrna sama o sobě nevoní velmi příjemně. Pokud se někdy dostanete do prostor některé z pražíren, zkuste si přivonět k pytlům se zelenou kávou. Najdete v nich rozdíly, ale většina káv v zeleném stavu voní jednoduše zeleně a „trávnatě“. U sucho zpracovaných a fermentovaných káv možná pocítíte i tóny fermentace či fermentovaného ovoce, ale i tak to nebude lákavá vůně.

zelené kávové zrno
Foto: Shutterstock 1889929510

Pražení jako klíč k otevření zeleného zrna

Klíčem k otevření všech těch známých i nových aromatických tónů je pražení. To nastartuje chemické a fyzikální změny, které vedou ke vzniku a rozvinutí arómat, které pocítíte ve výsledném šálku.

Pražení však nelze označit za původce vůně jednotlivých káv. Komplexnost aroma závisí na složení chemických sloučenin v zelených zrnech. Tyto prekurzory těkavých sloučenin se v zeleném zrnu vyskytují v různých koncentracích v závislosti na více faktorech. Mezi nejdůležitější patří odrůda kávy, mikroklima v místě pěstování, zralost třešní při sběru a způsob zpracování kávy.

Chemie za vůní

Prekurzory aroma jsou různé formy sacharidů, bílkovin a kyselin. Během pražení, zejména v průběhu Maillardovy reakce, se tyto látky vlivem vysoké teploty mění na těkavé sloučeniny. Různé sloučeniny vytvářejí odlišné senzorické vlastnosti, které jsou navíc ovlivněny způsobem a stupněm pražení.

Nejzákladnější sloučeniny ovlivňující aroma, které zelené kávové zrno obsahuje, jsou tyto:

pražená káva vypadává z pražičky do chladiče
Foto: Shutterstock 1976309069

2-methylpyridin je sloučenina zodpovědná za vznik pražených tónů. Ve výsledku se projevuje ve formě pražených oříšků či pražených cereálií.

Pyraziny se také podílejí na vzniku oříškových tónů (2,3-dimethylpyrazin) nebo kakaových tónů (2-ethyl-3-methylpyrazin).

Cukry a jejich karamelizace v pokročilých fázích pražení vytvářejí takzvané furanony, například 4-hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanon, který svou vůní nápadně připomíná karamel.

Rozklad aminokyselin na aldehydy během takzvané Streckerovy degradace také vytváří těkavé sloučeniny. Tyto kávě dodávají ovocné a sladké tóny.

Ketony jsou velmi aromatické a vznikají autooxidací mastných kyselin. Ketony obvykle poskytují ovocné tóny (β-damascenon má vůni ovocného čaje) a menší ketony, jako 2,3-butandion, kávě dodávají vůni másla.

Během pražení se vytvářejí i nepříjemné arómy. Například fenoly (jako guajakol) vznikají rozkladem volných fenolových kyselin během prodlouženého pražení a mají kouřové aroma.

pražená káva - vůně kávy
Foto: Shutterstock 2294494205

Vůně kávy: Jak ji vnímáme a hodnotíme?

Nyní už víte, jak se během pražení vytvářejí těkavé sloučeniny, které jsou pro vůni kávy klíčové. Je však důležité zmínit i to, že arómy vnímáme různými způsoby.

Odhaduje se, že při pražení vzniká více než 900 těkavých aromatických sloučenin, ale jen asi 30 z nich má skutečný vliv na aroma a chuť, kterou naše tělo dokáže rozpoznat. Většinu sloučenin jednoduše nejsme schopni rozeznat.

zrnková a mletá káva
Foto: Shutterstock 1916165887

„Suchý cupping“

Když ovoníte pomletá kávová zrna, molekuly se volně pohybují a interagují s vašimi čichovými receptory v nosní dutině. Tento proces se při profesionálním hodnocení kávy cuppingem označuje jako „suchý cupping“. Hodnotitel vnímá aroma namleté kávy, její komplexnost, výraznost a kvalitu. Vněmy, které při ovonění kávy zachytí, si podrobně zaznamená a jejich kvalitu promítne do výsledného hodnocení.

„Mokré aroma“

Když pomletá zrna zalijete vodou, do nápoje se extrahují další molekuly a změní se váš senzorický zážitek. Takzvané „mokré aroma“ může být odlišné od toho suchého. Její kvalita se může změnit, do popředí se dostanou jiné tóny než za sucha a některé prvky se zas mohou vytratit. „Mokré aroma“ je druhou složkou, která se odráží ve výsledném hodnocení vůně kávy.

Výsledné skóre

Poté, co hodnotitel navnímá její kvalitu, zjištění propojí s vněmy ze suchého cuppingu a kávě udělí výsledné skóre. Maximum, které může káva v kategorii aroma získat, je deset bodů. Kávy s maximálním počtem bodů jsou ve vůni komplexní a zajímavé. Ty s nízkým hodnocením jsou zase fádní, nevýrazné, jednotvárné.

cupping kávy
Foto: Shutterstock 1603780192

Aroma a její vliv na chuť

Interakce sloučenin může ovlivnit to, jak je vnímáte. Například 2,3-butandion, který se obvykle vnímá jako karamelové aroma, může zvýšit vnímání sladkosti v kávě. Výrazné prvky ve vůni tak mohou ovlivnit i váš následný chuťový zážitek.

Velmi podobný vliv jste určitě zažili i při konzumaci jídla či jiných nápojů. Pokud ve vůni pocítíte tónu sladkých či acidních tónů, vaše tělo se „připraví“ na následný chuťový zážitek. I proto se u špičkových káv často používají speciální senzorické poháry. Ty jsou designované tak, aby navedly arómy kávy přímo do vašeho nosu a vy jste je tak vnímali intenzivněji.

Retronazální olfakce – vůně jako chuť

Druhým, neméně důležitým vlivem vůně kávy na její chuť, je takzvaná retronasální olfakce. Při polykání kávy se část tekutiny a těkavých látek dostává na vaše patro a přes hltan do spodních částí nosní dutiny. Čichové buňky, které se zde nacházejí, začnou rozeznávat jednotlivé těkavé látky, a vy tak vnímáte jednotlivé tóny, které se často promítnou právě ve výsledné chuti.

aroma kávy - trénink a posuzování za pomoci Flavour Wheel
Foto: Shutterstock 2275702869

Velmi dobrým příkladem jsou tóny skořice, které naše tělo vnímá výhradně tímto způsobem. Pokud tedy řeknete, že v kávě cítíte chuť skořice, ve skutečnosti jde o aroma skořice. Retronazální vjemy však v profesionálním hodnocení nespadají do kategorie aroma, ale spíše do kolonky chuť (z anglického flavour).

Voňte a zkoušejte

Znalosti o původu, vzniku a vnímání vůně kávy mohou být pro každého velmi užitečné. I na základě aroma můžete určit, zda jste kávu připravili správně nebo ne. Nebo vyzkoušejte různé typy a tvary pohárů. Jak v nich budete vnímat aroma kávy? Jak to bude ovlivňovat její výslednou chuť? Právě propojení aroma a chuti je neoddělitelnou součástí všeho, co konzumujete. Proto kávu ovonějte a vnímejte!

Náš tip: Chcete ochutnat opravdu kvalitní kávy, při kterých si můžete dobře potrénovat? Podívejte se na slevové kódy do ověřených pražíren.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Filip Lörinc - Bronze Roaster

Obrovský úspěch: Filip Lörinc z Blogu o kávě má třetí místo ze šampionátu pražičů

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL