Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Výběrová káva: Co to vlastně je?

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. prosince 2019
Výberová káva, definícia, čo to znamená

Pravdepodobne ste sa už stretli s pojmom "výberová káva". Viete, čo presne to znamená?

Share on FacebookShare on Twitter

Výběrová káva. Pokud jste vážným kávovým znalcem a kávomilem, tak tento pojem určitě dobře znáte. Jde o výraz, který pochází z anglického „specialty coffee“ a definuje nadprůměrně kvalitní kávu.

Tento pojem poprvé použila Erna Knutsenová v magazínu Tea & Coffee Trade již v roce 1974. Slovy „výběrová káva“ popsala zrna nejlepší chuti, která byla vypěstována ve speciálním mikroklimatu.

Nejvyšší kvalita kávy

Kdysi se kvalita kávy až tak neřešila a lidé kupovali de facto cokoli, co jim přišlo pod ruku. Dnes si však větší vrstva společnosti může dopřát vyšší kvalitu a poptávka po nadprůměrně dobré kávě roste.

Jednak tu jde o místo, kde byla vypěstována, nadmořskou výšku, prostředí, kvalitu zrn, ale do tohoto tématu můžeme zahrnout i způsob úpravy, pražení, balení a pochopitelně i samotnou finální přípravu. Pokud jsou všechny kroky tip-top, finální konzument to pocítí a jeho požitek bude mnohem vyšší.

Co je to výběrová káva?

Všeobecně akceptovaná definice říká, že výběrová káva by při hodnocení cuppingovou metodou měla dostat alespoň 80 bodů ze sta. Pokud jich dostane 80 až 84,99, je považována za velmi dobrou, pokud 85 až 89,99 za excelentní a pokud 90 až 100, za vynikající. Nejlepší kávy typu Geisha (vypěstované v Panamě) se dokázaly dostat přes číslo 97.

Tato stupnice je však místy i kritizována, protože výběrová káva podle ní musí být kyselá. Pokud by nebyla, nedostala by vysoké body – a chuťově to už nemusí vyhovovat každému.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

Definice: výběrová káva podle SCA

Odvětví výběrové kávy zastřešuje Asociace výběrové kávy (SCA, Specialty Coffee Association), která má na svých stránkách následující definici: „Výběrová káva může konzistentně existovat jen díky oddanosti lidí, jejichž životním posláním je to, že kvalita má nejvyšší prioritu. Není to práce jen jedné jediné osoby nacházející se v životním cyklu kávového zrna; výběrovosti lze dosáhnout jen tehdy, pokud všichni členové kávového hodnotového řetězce pracují v harmonii a od začátku do konce udržují koncentrovanost na určité standardy a excelenci. Není jednoduché toho dosáhnout, avšak díky odhodlaným profesionálům je dnes k dispozici mnoho výběrových káv, a to všude ve světě. Pravděpodobně i vy ji máte hned za rohem.“

Kdo tvoří řetězec výběrové kávy?

Asociace SCA kromě toho připomíná, že řetězec produkce výběrové kávy tvoří pěstitelé, odběratelé zelené kávy, pražírny, baristé a konzumenti. Ve všech těchto fázích je potřeba udělat něco navíc a zaměřit se na kvalitu.

„Nečekali jste, že v seznamu budete i vy jako konzumenti?“ ptá se SCA. „Ve skutečnosti kompletuje životní cyklus výběrového kávového zrna právě finální zákazník, který má aktivně vyhledávat a vybírat si právě výběrovou kávu.“

Výběrová káva podle Wikipedie

„Výběrová káva se pěstuje v ideálních klimatických podmínkách, vyznačuje se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Unikátní chuť je výsledkem mnoha faktorů, jako je dlouhá doba zrání, pečlivý sběr zralých plodů a péče při zpracovávání zrn. Výběrovou kávu lze rozpoznat hlavně podle informací uvedených na obalu produktu. K těm nejdůležitějším patří země a region, odkud káva pochází. Dalšími důležitými údaji, které hrají při orientaci kupujícího významnou roli, jsou informace o datu pražení, způsobu zpracování (sušení) kávových třešní, stupni pražení a o chuťovém profilu.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávavýběrová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Kvalitná káva a parametre kvalitnej kávy

Kvalitní káva: Co všechno určuje kvalitu a na co si dát pozor?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL