Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Výběrové espresso za 1,50 €, cappuccino za 2,50 €: Řetězec LAP způsobil v Německu rozruch

Ladislav Király Od Ladislav Király
7. října 2025
LAP Coffee Hamburg

Foto: Lap Coffee/IG

Share on FacebookShare on Twitter

Kavárenský řetězec LAP způsobil v Německu náznak revoluce. Otevírá jednu provozovnu za druhou a výběrovou kávu nabízí mnohem levněji než konkurence. Espresso stojí 1,50 €, americano 2 €, cappuccino 2,50 € a latte 3 € (za rostlinné mléko se nepřiplácí), což je oproti běžným kavárnám s podobně kvalitní kávou přibližně polovina. Konkurentům se to nelíbí, běžní lidé si však novinku užívají.

Startup Life Among People, zkráceně LAP, otevřel už dvě desítky provozoven. Patnáct z nich je v Berlíně, čtyři v Mnichově a kromě toho připravuje výraznější expanzi do Hamburku, kde už otevřel první provozovnu. Zaměřuje se na co nejvyšší efektivitu a automatizaci, na kávě však nešetří; exkluzivním dodavatelem zrn je berlínská specialty pražírna 19 grams a nabízená káva má SCA hodnocení v rozmezí od 84 do 87 bodů.

Malé provozovny a automatické kávovary

Z hlediska dosažení vysoké efektivity síť LAP vsadila na záměrně malé provozovny nabízející jen minimum míst k sezení. Podnikání se soustředí na zákazníky, kteří si kávu berou s sebou a kterým nevadí, že je připravována plně automatickými kávovary. To je další důvod zajišťující nižší ceny. Kavárna produkuje kávu rychleji a potřebuje méně zaměstnanců.

Individuálně a ručně připravená káva z kvalitního pákového espresso stroje by mohla být kvalitnější, ale drtivá většina zákazníků chuťové nuance stejně nedokáže rozlišit. Koncept LAP tedy širokému publiku vyhovuje.

LAP Coffee - ruch před provozovnou
Foto: Lap Coffee/IG

Káva by měla být dostupná

„Pro mě je káva každodenní produkt: měla by mít konzistentně vysokou kvalitu, být vždy cenově dostupná a vychutnávaná několikrát denně s přáteli a rodinou. Není to jen luxusní zboží,“ řekl v rozhovoru pro tech.eu výkonný ředitel a spoluzakladatel LAP Coffee Raplh Hage. „Podobně jako víno nebo olivový olej, i káva může mít různou úroveň kvality, ale vždy by měla existovat slušná kvalita za přiměřenou cenu.“

Hage, který vyrůstal v Libanonu a během své podnikatelské kariéry působil v USA, Asii a na Středním východě, byl po příchodu do Berlína zaskočen nízkou úrovní kávové kultury. „Když jsem sem přicházel, měl jsem úplně jiná očekávání než nekvalitní kávu z pekáren, kterou jsem tu našel…“

Cappuccino za 5 € není pro každého

„Němci pijí v přepočtu na hlavu více kávy než kdokoli jiný v Evropě, ale většinou doma. Spotřeba výběrové kávy je nejnižší v Evropě,“ konstatoval Hage, podle kterého za to do velké míry mohou i vysoké ceny v kavárnách s dobrou kávou. Když je káva k dispozici za dostupnější ceny, tak je nekvalitní a lidi neláká. Přesně toto chce LAP změnit.

LAP díky svému modelu, automatizované přípravě a menším prostorům dokázala ceny stlačit dolů. Ralph Hage je s výsledkem spokojený: „Lidé vydělávají méně, inflace roste a většina z nás má méně peněz navíc. Když vybudujete byznys na cappuccinu za 5eur, zaměřujete se jen na malý segment trhu. My místo toho cílíme na objem – každodenní spotřebu za dostupné ceny.“

LAP Coffee - zákazník
Foto: Lap Coffee/IG

Férové odměny pro zaměstnance

Společnost si provozovny vybavila stroji od společností Eversys a Ubermilk. Ty se postarají o automatizované mletí, tampování či pěnění mléka. „Zajišťuje to konzistentnost, snižuje množství odpadu a baristům šetří čas. Vynásobte si to počtem 150 nápojů a ušetříte hodiny placené práce. Naši baristi přitom vydělávají nadprůměrně a mají nastavené i prodejní bonusy. V rušných provozovnách vydělají až 17€ za hodinu. A i v nejhorším případě dostávají víc, než je průměr.“

Majitelé konkurenčních kaváren jsou znepokojeni a bojí se, že když se bude LAP Coffee nadále rozšiřovat, bude jejich provozovnám hrozit krach. Hage však v této souvislosti upozornil na skutečnost, že v Berlíně je 2 270 kaváren a jeho značka jich má otevřených jen 15: „Naše provozovny tvoří jen 0,5 procenta trhu.“

První vlna hejtu

Provozovny LAP Coffee už zažily i první vlnu hejtu. Majitelé za to viní novináře. „Napsali o nás články, aniž by nás vůbec kontaktovali. A nejde jen o to, že byly nepravdivé – měly i důsledky. Naše provozovny byly kvůli tomu terčem vandalů, naši lidé byli napadeni. Pocházím z Blízkého východu a narodil jsem se během války, takže vím, jak vypadají těžké časy. Ale vidět kolegu plakat v koutě kvůli takovým věcem? To není normální,“ dodal Ralph Hage.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kavárny
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
Popradská Crema Espresso Kenya - recenzia

Crema Espresso Kenya: Neuvěřitelné, Popradská představila kávu, kterou se dá pít

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL