Kapslová příprava kávy patří mezi nejoblíbenější. Ročně se prodá okolo 60 miliard kapslí, přičemž přibližně čtvrtinu z tohoto množství produkuje vynálezce tohoto způsobu přípravy, společnost Nespresso. V tomto blogu se vám pokusím pomoct zodpovědět otázku: vyplatí se koupit Nespresso?
Jak vzniklo Nespresso?
V roce 1975 se mladý zaměstnanec společnosti Nestlé Eric Favre pohyboval v Římě a všiml si, že jeden z coffee barů v blízkosti Pantheonu láká mnohem víc zákazníků než ostatní. Zkoumal, proč je to tak a přišel na to, že baristé v něm uplatňovali jiný způsob přípravy. Do mleté kávy dostali víc vody a vzduchu, díky čemuž posílili oxidaci a ze zrn dostali víc arómy, ale například vyprodukovali i lepší crému.
Když si v té době chtěl běžný člověk připravit kávu, měl na výběr ze dvou základních možností. Buď si pomlel zrnkovou kávu a nějakým způsobem si ji uvařil, čímž se dopracoval ke kvalitnímu produktu, ale bylo to časově náročnější, nebo si jednoduše zalil instantní kávu. Nu a Favre dostal díky římskému zážitku nápad, jak by mohl tyto dva způsoby do jisté míry zkombinovat. Lidem chtěl nabídnout kvalitní kávu, kterou by si dokázali připravit rychlostí zalití instantní.
Patent, který vypršel
Eric Favre vymyslel opravdu promyšlený systém, který napodoboval to, co viděl u Pantheonu. Systém, který nabízel kvalitní kávu. Společnost Nestlé si ho dala v roce 1976 patentovat a Nespresso bylo chráněné celkově 1 700 patenty. Ani to však nestačilo a dnes může podobné kapsle vyrábět kdokoli.

Jeden z prvotních problémů byl v tom, že původní prototyp nebyl na trh připravený celé desetiletí. Objevil se na švýcarském trhu, ale šlo o něco podobného, jako klasické velké komerční espresso stroje a Nespresso se neprosadilo. Podařilo se to až s novým konceptem v roce 1986, který byl uvedený nejdřív v Japonsku, ale následně i ve Švýcarsku, Francii a Itálii.
Avšak švýcarské zákony se starají o to, že patenty jsou chráněné jen 20 let a následně jsou překvalifikované na „public domain“, tedy na veřejné vlastnictví. Už je může replikovat kdokoli. Nestlé se ještě zachránilo tím, že si dalo udělat ochrannou známku, díky které „zkázu“ oddálilo o dalších deset let. Potom se však událo nezvratné. Kapsle začali vyrábět i mnozí další konkurenti a dnes jich na trhu máme obrovské množství.
Jak chutná Nespresso?
V této souvislosti bych určitě doporučil podívat se na video uznávaného Jamese Hoffmanna, které najdete na YouTube. Baristický mistr světa a renomovaný kávový expert ochutnal všech 36 dostupných typů kapslí od Nespresso a individuálně je ohodnotil.
Celkově můžeme dojít k závěru, že běžným kávíčkářům, kteří jsou navyklí jen na přepražené produkty jako Lavazza, Illy, Tchibo a spol., může Nespresso nabídnout určitou nadhodnotu. Zahrnuje totiž celé spektrum různých káv, přičemž ty nejméně upražené Hoffmann označil jako 4/10, ale našel i přepražené, které by na stupnici dostaly plných 10 bodů.
Odborníka však mrzelo, že jednotlivé kávy z různých oblastí jsou do jisté míry „utlumené“ a jakési uniformní. Všechny chutnají podobně a jsou ušité na míru většinového publika. Mimo kapslový svět podle něho najdete kávu, kterou „budete milovat 10x víc a bude to 10x větší zábava“.
Video doporučuji zhlédnout:
Výhody kapslí Nespresso
Tady bych zmínil například skutečnost, že na kapslích najdete pěkně označenou „intenzitu“. Díky ní víte, kolik kofeinu káva obsahuje a jak je silná. Pokud vás čeká těžký den a potřebujete pořádně nakopnout, vsadíte na něco silnějšího. Nebo naopak, pokud máte chuť jen na slabší kávu, můžete si ji snadno dopřát.
Další výhody se týkají mimořádně snadné přípravy, ale Nespresso nabízí i konzistentní kávový zážitek, jednoduché čištění a údržbu. Stisknete tlačítko a kávovar se pročistí. Všechny stroje mají i nějakou kapacitu na použité kapsle, což je taky fajn.
Za výhodu bychom mohli považovat i cenu, protože kávovary Nespresso dostanete za cenu okolo 70 eur. Cena jedné kapsle se pohybuje od 30 do 50 centů, což za jedno espresso není moc. Pokud se vám to však přece jen zdá moc, upřednostněte jiný způsob přípravy kávy. Při koupi zrnkové kávy se víte dostat na mnohem nižší cenu za jednu dávku a možná tak ušetříte na kvalitní automatický kávovar.

Nespresso a odpad
V této oblasti sklidilo Nespresso množství kritiky. Po přípravě klasické zrnkové kávy vám zbyde jen kávová sedlina, ale po přípravě Nespressa i hliníkový obal. A to je špatné. Společnost se s tím snaží něco dělat a kapsle jsou dokonale a donekonečna recyklovatelné, ale kolik z nich se skutečně recykluje? Kolik z běžných lidí je vůbec třídí? Minimum.
Nespresso do motivování lidí k recyklaci investovalo nemalé peníze a snaží se to dělat tak, aby vytvořilo jakýsi uzavřený okruh. Pokud bychom všechny kapsle vrátili, ty by se potom zrecyklovaly a opět naplnily. Bylo by to krásné, ale je to jen sen. Bohužel.
Dostupné informace z prostředí společnosti hovoří o tom, že globálně se aktuálně recykluje okolo 30 procent jejích kapslí. Z přibližně 15 miliard kapslí Nespresso tedy až 10 miliard putuje ročně na skládku. A to je špatné. Firmě však třeba kvitovat snahu, protože k datu psaní tohoto článku má přes 122 000 sběrných míst použitých kapslí a recyklovat je můžete jednoduše například prostřednictvím Zásilkovny.
Názory lidí na Nespresso
O Nespresso a kávových kapslích jsem napsal post na Instagramu a kávíčkáře jsem vyzval k prezentování vlastních názorů. Určitě doporučuji rozkliknout si ho a přečíst si reakce. Je jich tam poměrně dost a nasbíráte hodně informací.
Vyplatí se koupit Nespresso?
Pokud se nacházíte někde na začátku své kávové cesty a upřednostňujete instantní nebo zalévanou kávu (turka), koupí Nespressa byste určitě udělali krok vpřed. Dopracovali byste se k poměrně solidnímu espressu, které by vám pravděpodobně otevřelo nové kávové obzory. Respektive by vám je aspoň načrtlo.
Všeobecně se však dá říct, že koupě automatického kávovaru je lepší volbou. Nasypete do něj zrnkovou kávu a stisknutím tlačítka se dopracujete ke svému kávovému nápoji. Nu a navíc vám nezbyde žádný hliníkový odpad.
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.






