Začal jsem pít zelenou kávu a zhubl jsem dvanáct kilo. Cítím se výborně a štěstím jsem celý bez sebe. A teď se z pohádkového meziprostoru vraťme do reality: ne, žádná zelená káva mi krkem netekla a ani nebude. Skutečně mě však zajímá, zda může mít nějaký vliv na hubnutí. Má? Nebo je to výmysl a šikovný trik, jak vydělávat na hlouposti lidí?
Osobně mám pocit, že téma hubnutí velmi dobře prodává. Ať se k hubnutí objeví cokoli a kdekoli, značná skupina našich spoluobčanů je ochotná do toho jít. Vždyť koho baví nějaký pohyb, koho zajímá změna životosprávy a snaha dosáhnout kalorického deficitu? Dnes věru téměř nikoho. Ležet na gauči s extraktem ze zelené kávy v ruce zní lákavěji. Pizzu přinese kurýr za půl hodiny.
Náš tip: dopřejte si kvalitní praženou kávu, nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Co obsahuje káva?
Při zamyšlení nad tím, jak by káva mohla pomoci s hubnutím, se musíme zaměřit na její složení. Které látky by mohly mít vliv? Věřte nebo ne, celkově je v kávě více než 1 000 chemických látek a jejich molekulární a fyziologické vlivy teprve zkoumáme. Stále toho víme velmi málo a pokud se mezi vámi, čtenáři tohoto blogu, najde nějaký budoucí vědec, který to rozlouskne a přispěje ke zlepšení poznání, budu poctěn.
Z té tisícovky látek je nejznámější kofein. Nejsem vědec, expert ani doktor Bukovský, takže vám to nezaručím, ale povídá se, že právě kofein pomáhá s hubnutím. Podle všeho tím, že tělu do jisté míry brání pociťovat únavu, a proto jsme o něco aktivnější. S hubnutím mimochodem určitě pomáhá i špatná káva. Rozbolí vás po ní žaludek a bude vám tak špatně, že toho sníte méně. Hehe.

Kyselina chlorogenová
Další desítky alkaloidů, aminů, esterů, ketonů, fenolů či kyselin jmenovat nebudu, ale kyselinu chlorogenovou zmíním. Tu si totiž mnozí zastánci zelené kávy vybrali jako svou tvář – pokud to tak mohu říct. Vědí totiž, že kyselina chlorogenová během pražení z kávy mizí. V zelené kávě jí je mnohem více než v pražené.
A jakou jinou látku najít pro zvýhodnění zelené kávy oproti pražené, ne-li tu, která pražením zmizí? Kyselina chlorogenová se tedy hodí. Nevíme, zda za hubnutí může skutečně ona, ale pokud ano, mám pro vás dobrou zprávu: nemusíte pít nechutný extrakt ze zelené kávy, ale kyselinu chlorogenovou si můžete zakoupit i v tabletách. Z této reklamy nic nemám. Škoda.
Přilepím vám sem graf ze studie uveřejněné v National Library of Medicine: kyselina chlorogenová je ta šedá čárka a takto v průběhu pražení mizí:

Marketing
Marketing je fajn a mám ho rád. Když se používá férově a lidi pravdivě informuje, tak je super. Jenže jak už to bývá zvykem, značná část marketingové reality je založena na nepravdivých tvrzeních. V našich končinách máme zkušenosti se Zuzanou P., případně s jejími dvorními služkami jako tetou Nazdravie a dalšími odbornicemi na vše od vakcín přes vojenský konflikt po hokejový šampionát. Ty už prodaly tolik kávy na hubnutí, že průměrný Slovák by se měl být schopen schovat za stojící lopatu.
Totéž platí i o zelené kávě. Jak jsem zmiňoval, hubnutí prodává. A prodává tak dobře, že se najde mnoho šarlatánů, kteří toho rádi využijí. A ne, neplatí to jen o Slovensku, vždyť v tomto článku jsou informace o tom, jak Federal Trade Commission, tedy americký úřad na ochranu spotřebitele, zažaloval společnost z Floridy. Ano, přesně proto, že zelenou kávu prodávala s nedokazatelnými sliby. Naše silikonové dívky jsou zatím nedotknutelné.

Falešné recenze
Mě osobně naprosto zaráží, že zelené kávy je plný internet. I když neexistují žádné vědecky prokázané výhody, některým lidem to stačí. Vždyť co se píše na internetu, musí být pravda. Ale vlastně proč bych se měl divit tomu, že lidé uvěří falešným blogům a falešným recenzím (typu tato žena zhubla za dva měsíce 12 kilo), když věří naprosto čemukoli. Stačí říct, že „mainstream vám neříká pravdu.“
Na jedné stránce jsem četl, že „průměrně inteligentnímu člověku to dojde asi po pěti sekundách“. Jenže já se obávám, že těch průměrně inteligentních tu zase až tak moc není. A zelená káva jako zázračný lék na hubnutí stále má své publikum. Docela mě potěšilo, že moje instagramové publikum je jiné. V anketě s otázkou „Myslíš si, že zelená káva pomáhá hubnout?“ jsem nasbíral 1 500 hlasů a jen 4 % z followerů odpověděla kladně. Zbývajících 96 % účinkům zelené kávy nevěří. Jsem na vás hrdý, dítka moje.

Zelená káva vs pražená káva
O zhodnocení zelené kávy a její lepší vysvětlení jsem požádal Slavomíra Meliška ze slovenské pražírny Ready After. „Zelená káva je vlastně káva před absolvováním procesu pražení. V takovéto formě k nám přichází do pražírny,“ uvedl Slavomír. „Do velké míry ji známe jen my, pražiči. Farmáři ji exportují, dostane se k nám a my následně vynakládáme určité úsilí na to, abychom z ní pražením udělali něco, z čeho bude chutný nápoj.“
A právě v tom „chutném nápoji“ je to nejdůležitější poselství. Chutný nápoj se totiž dá připravit jen z pražené kávy: „Zelená káva sama o sobě nemá dobrou chuť. Je v ní mnoho dobrých látek či antioxidantů, ale z hlediska samotné chuti to není nic moc. Zařadil bych to někam mezi seno a hrách, k pití bych to určitě nikomu nedoporučoval.“
Při pražení jsou zrna vystavována postupně se zvyšující teplotě. Většina z pozitivních a blahodárných látek v nich zůstává. „A hlavně se zlepšuje její chuť,“ zdůraznil ještě jednou Slavomír Melišek. „Zrno se kromě toho zvětší, nabere objem, ztratí značnou část vlhkosti, stane se křehčím a vzniknou v něm aromatické látky a oleje. Něco obyčejného se promění v dobrý a chutný produkt.“

Zelená káva je extrémně tvrdá
Pokud by si někdo koupil zelenou kávu a chtěl by si ji uvařit, příliš by nepochodil. „Určitě by nejdříve narazil na problém s mletím, protože zelené zrno je extrémně tvrdé. Mlelo by se pořádně těžko a některé mlýnky by asi i zaseklo. Ale to už nechám na samotných zájemcích o hubnutí.“
A ještě jedna otázka: má samotná káva skutečně vliv na hubnutí? „Více studií potvrdilo, že má pozitivní účinky například i na hubnutí. Takže asi ano. Podle nás však má zelená a pražená káva v tomto směru stejný účinek. A dokonce jsme viděli, že někteří prodejci zelené kávy na hubnutí dávali do sáčku polovinu zelené kávy a polovinu pražené. Jinak by to sotva někdo vypil. Ale pokud ano, tak směle do toho,“ zasmál se Slavomír Melišek z Ready After na závěr rozhovoru.

Nutriční specialistka
O názor na palčivé téma jsem požádal i odbornici na výživu Juditu Tkáčovou, která se do povědomí dostala svým blogem „Zápisky nutriholičky“ – podívejte se na Instagram @zapiskynutriholicky. Jak sama říká, „mezi všemi těmi radikálními výživovými poradci se snaží prodírat jen pomocí zdravého rozumu a toho nejlepšího vzdělání v oboru, jaké mohla dostat“. Vystudovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně v oborech Nutriční terapeut a Nutriční specialista.
Ochotně odpověděla i na mou otázku týkající se vlivu zelené kávy na hubnutí, ale nic pozitivního pro fanoušky jednoduchého hubnutí z toho bohužel nevzešlo. Judita je přesvědčena o tom, že doposud nemáme žádné relevantní důkazy, které by potvrzovaly pozitivní vliv zelené kávy.

Nerelevantní studie
„Pokud bychom si chtěli vytvořit obraz o tom, jak bídně jsou ve skutečnosti zdokumentované účinky zelené kávy na redukci hmotnosti, stačí se nám vrátit do roku 2011, kdy se uskutečnil pokus o metaanalýzu dostupných studií,“ uvedla Judita Tkáčová pro Blog o kávě. „Z 2160 výsledků vyhledávání klíčových slov se 328 článků vyloučilo pro duplicitu, 767 článků pro nesprávné názvy a abstrakty, 598 článků bylo škrtnuto, protože nezkoumaly výživové doplňky a 454 článků neposkytovalo žádné schopné klinické výsledky.“
„Dalších 13 studií nebylo správně navrženo, ze zbývajících pěti jedna zahrnovala jen subjekty s normální hmotností a jedna nebyla randomizovaná. Zůstaly 3, slovy tři, studie o celkovém skromném počtu 142 participantů, které přinesly závěry, že určitý redukční efekt sice existuje, ale je velmi malý a jeho klinická relevance neurčitá, “ konstatovala Prešovčanka.

Je zelená káva nadřazená pražené?
To jsme však mluvili o roku 2011. Situace se za tu dobu nezměnila? „Ne. Od toho okamžiku vyšlo jen velmi málo schopných studií, které by naznačily efekt extraktu zelené kávy na redukci hmotnosti či hladinu celkového a LDL cholesterolu, i když se nedá říct, že by se vědci nesnažili. Mnohé studie jsou však příliš malé, příliš krátké nebo příliš sponzorované výrobci zelené kávy.“
„Určitě nechci její případné pozitivní účinky negovat, vždyť sama si neumím zavřít pusu, pokud jde o popisování zdravotních benefitů pití kávy jako takové. Zda je ale ta zelená významně nadřazená pražené, to zatím s určitostí nevíme a asi ani tak brzy vědět nebudeme,“ dodala Judita Tkáčová.
Náš tip: dopřejte si kvalitní praženou kávu, nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.







