Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Zlaté Zrnko upravilo pražení několika káv: Je to krok vpřed, dáváme palec nahoru

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. července 2025
Zlaté Zrnko upravilo praženie - cupping Salvádora
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje chuť kávy, je pražení. To, zda bude káva ovocnější, hořčí či sladší, může záviset právě od toho, jak ji její pražič upraží. A když tu stejnou kávu ochutnáte ve dvou různých praženích, rozdíl určitě pocítíte. V pražírně Zlaté Zrnko se nedávno rozhodli, že několik káv ze své nabídky budou pražit světleji (konkrétně o dva stupně). Několik z nich jsme teď ochutnali.

Do redakce Blogu o kávě dorazily kávy Guatemala, Salvádor a Kolumbie ve dvou verzích. Jednak ve starším, tmavším pražení a jednak v novějším, světlejším. Pojďte zjistit, jaký vliv to mělo na jejich chuť.

Zlaté Zrnko upravilo pražení - Kolumbie Salvádor a Guatemala

Proč Zlaté Zrnko přistoupilo ke změně?

Otázku týkající se toho, proč se největší řemeslná pražírna na Slovensku rozhodla pro takovou změnu, jsme položili pražiči a obchodnímu řediteli Zlatého Zrnka Václavovi Faltusovi.

„Šlo nám o to, abychom více odlišili chuťové profily našich káv,“ prozradil Václav Faltus pro Blog o kávě. „Máme celé spektrum různých káv od nejovocnější Etiopie přes africké kávy jako Tanzanie, Rwanda či Keňa, za kterými následují sladší kávy Kostarika, Kolumbie, Guatemala, Nikaragua, Salvador a následně oříškové a mírně hořkasté kávy Brazílie, Honduras až po čokoládovější kávy Indie a Dominikánská republika.“

„Vycítili jsme, že sladké spektrum káv máme velmi silně zastoupené a chtěli jsme ho částečně přiblížit k ovocnosti afrických káv. Šlo nám o to, aby odpovídaly modernějšímu vychutnávání espressa, ale aby byly zároveň vhodné pro sladký filtr, po kterém poptávka u nás stále roste,“ dodal V. Faltus.

Zlaté Zrnko Guatemala Salvádor a Kolumbie

Zlaté Zrnko je po stránce pražení velmi otevřené a všechny kávy má detailně zmapované na podstránce www.zlatezrnko.sk/prazenie. Najdete tam finální teplotu pražení, ale i světlost/tmavost kávy vyjádřenou v agtronech.

Náš tip: při nákupu na eshopu zlatezrnko.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Pražení jako klíč k chutím

Každá káva se před upražením nachází ve stavu takzvaného zeleného zrna. Usušené pecky kávovníku mají zelenkavou až žlutavou barvu, tvrdou strukturu a téměř žádnou chuť. Obsahují však množství látek, které fungují jako prekurzory pro vznik chutí a aróm, které známe z kávy už upražené.

Zlaté Zrnko Guatemala - porovnání starého a nového pražení
Volným okem rozdíl mezi praženími zpozorujete jen těžko.

Právě pražení tyto kvality „odemkne“ a z tvrdého zrna bez chuti se stane káva, jak ji znáte. Může za to vysoká teplota v pražičce, která stojí za takzvanými Maillardovými reakcemi, které rozkládají složité látky na látky s jednoduššími řetězci. Například, složité cukry jako škrob, kterých je zelené kávovníkové zrno plné, se štěpí na jednodušší cukry. Ty už naše tělo, na rozdíl od škrobu, rozeznává jako něco sladkého a chutného.

Zlaté Zrnko Kolumbie - mletá káva

Stupeň pražení tak funguje jako jeden z nejdůležitějších faktorů formujících chuť kávy. Obecně platí, že čím je pražení světlejší, tím více přirozených chutí kávy pocítíte. Pokud je však tmavší, k přirozeným chutím daného zrna se přidávají chutě pražení a výraznější hořkost, přičemž káva zároveň nabírá na plnosti a sladkosti. Ale jen do určitého bodu, kdy začne být hořká, zakouřená a nepříjemná. Pomyslný ideální bod se pro každou kávu nachází někde jinde.

Zlaté Zrnko Guatemala - mletá káva

Kolumbie, Guatemala a Salvádor ve světlejší verzi

V Zlatém Zrnku si donedávna zakládali na konzervativnějších, tmavších praženích s důrazem na sladkost a plné tělo. Nedávno však několika kávám z nabídky navrhli jemně světlejší pražení a kávy nám poslali na ochutnávku.

Jemně ovocnou Kolumbii, Rozmanitou Guatemalu a Medový Salvádor jsme tak mohli ochutnat v tmavší a nové světlejší verzi. Našli jsme nějaký rozdíl? Je světlejší káva lepší? Pojďte to s námi zjistit.

Zlaté Zrnko Kolumbie - cupping starého a nového pražení

Ochutnávka a porovnání

Všechny tři kávy jsme ochutnali dvěma způsoby. Prvním je metoda takzvaného cuppingu, pomocí kterého se kávy ochutnávají bez vlivu metody přípravy či jakéhokoliv lidského faktora. Pokud se chcete o cuppingu dozvědět více, přečtěte si článek, který jsme cuppingu věnovali – klikněte zde. Po cuppingu následovala příprava espressa pomocí pákového kávovaru.

Zlaté Zrnko Kolumbie - cupping

Více přirozené chuti, méně hořkosti

Začněme Kolumbií. Rozdíl jsme badali už při přivonění k balíčkům kávy. Vůně světlejšího pražení je méně pronikavá a elegantnější. Obsahuje méně tónů pražení a výraznější sladkost. A i když se na první pohled zrno nezdá být o moc světlejší, v chuti jsme pocítili rozdíl. Vzorky se nejvíce lišily v míře hořkosti. Tmavší pražení obsahovalo výraznou hořkost a tóny pražení, zatímco světlejší Kolumbie vynikala ve sladkosti. Hořkost se zmírnila, do popředí vystoupila sladkost a jemná ovocnost, kterou jsme cítili hlavně ve formě espressa.

Velmi podobné rozdíly jsme objevili i při Salvádoru a Guatemale. Obě kávy vykazovaly nižší hořkost díky čemuž vynikla jejich přirozená sladkost, příjemné čokoládové a oříškové tóny spolu s jemnou ovocností. Kávy zároveň ztratily špetku ze své intenzity a jejich tělo působilo lehčí než v tmavší verzi. To jen vyzdvihuje elegantnost a vyváženost nových, světlejších verzí těchto káv.

Zlaté Zrnko Salvádor - příprava espressa

Kvalitní káva si zaslouží světlejší pražení

Zlaté Zrnko udělalo touto změnou velmi pěkný krok k přirozeným chutím kávy. Světlejší pražení eliminuje výraznou hořkost a tóny pražení a ukáže to dobré, co v sobě kvalitní kávovníkové zrno ukrývá.

Během testování jsme si všimli, že Zlaté Zrnko s takovým zrnem skutečně pracuje. Kávy obsahovaly málo defektů a velmi pěkně zpracované zrna. Taková káva si zaslouží světlejší pražení a transparentnější chuť. Proto dáváme Zlatému Zrnku palec nahoru.

Zlaté Zrnko - rozdíl v pražení
Pohled na nové a staré pražení Zlatého Zrnka – volným okem rozdíl nepoznáte.

Ochutnejte Zlaté Zrnko

Chcete také vyzkoušet „vynovené“ kávy z pražírny Zlaté Zrnko? Na eshopu zlatezrnko.sk je už dnes najdete v nové, vylepšené verzi. Při nákupu nezapomeňte na slevový kód BLOGOKAVE10, díky čemuž ušetříte až deset procent. Klikněte zde.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Zlaté Zrnko
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
moderné cappuccino - test s lyžičkou

Old-school vs. moderní cappuccino: Jak se změnil jeden z nejznámějších kávových nápojů?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL