Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

Ladislav Király Od Ladislav Király
4. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Ve Vřesovicích na Kyjovsku sídlí řemeslná pražírna kávy Zrnka z hrnka – chřibská pražírna. Jakub Židlík, který ji vede, si zakládá na lásce k řemeslu a snaží se jej dělat tak, aby zákazníkům nabídl jedinečný zážitek.

„Při produkci kávy hledáme rovnováhu mezi sladkostí, aciditou a hořkostí, aby každý šálek byl výjimečný,“ prozradil. „Pražení kávy je pro nás srdeční záležitost – milujeme ten proces, kreativitu i radost z každé nové várky.“

Zrnka z hrnka však nejsou jen o kávě. Jejich součástí je také Zemědílna, kde Peťa Židlíková vyrábí umělecké, barevné keramické hrnky, které zpříjemní každé kávové zastavení. Kávu nakoupíte na zrnkazhrnka.cz/obchod/, keramiku ideálně přes Instagram @zemedilna.

Náš tip: Na e-shopu zrnkazhrnka.cz můžete do 15. listopadu využít slevový kód BLOGOKAVECZ10.

Více vám prozradí Jakub Židlík v rozhovoru pro Blog o kávě.

Zkuste se prosím našim čtenářům představit. Kdo jste a jak jste se dostali ke kávě?

Jsme chřibská pražírna výběrové i komoditní kávy Zrnka z hrnka. Sídlíme v krásném prostředí Buchlovských kopců v Chřibech, odkud čerpáme inspiraci i energii do naší práce. Pražení kávy je pro nás srdeční záležitost – milujeme ten proces, kreativitu i radost z každé nové várky. Káva pro mě představuje chvíli klidu a pohody, čas, kdy se lidé zastaví a jsou spolu. Po boku Zrnek stojí keramický ateliér Zemědílna, kde vzniká barevná moderní keramika pro kávové rituály i pro každodenní radost u stolu. Zrnka z hrnka a Zemědílna nevznikly s promyšlenou návazností, ale prostě se staly samostatně a dohromady jim to hezky ladí – jak v pracovní, tak v soukromé rovině (úsměv).

Jakub Židlík a Peťa Židlíková
Jakub Židlík a Peťa Židlíková.

Kdy jste se rozhodli, že budete pražit kávu, a jak dlouho trvalo, než jste tento plán uskutečnili?

Ke kvalitní kávě jsme měli doma vždycky blízko. Kupovali jsme ji od lokální pražírny a doma i na cestách připravovali v moka konvičce. Užívali jsme si tak společné chvilky naplno, milovali jsme to a tehdy mě začala káva zajímat víc.

Snil jsem o malé pražičce na několik gramů, abych si dokázal pražit kávu sám pro sebe, případně pro svou rodinu a známé. Vždycky mě lákalo si s přípravou hrát, zkoušet různé metody a přístupy a ladit ideální profily. Nikdy k tomu ale nebyla ideální příležitost.

Zkrátka v době, kdy má člověk malé děti a chodí do práce, jdou koníčky stranou. Kdybych ale na ideální čas čekal, čekal bych jistě dodnes. A tak jsem po deseti letech v práci podal výpověď a skočil do nových vod, které mi dávaly větší smysl. Podařilo se mi koupit pražičku, která mi velikostně i typově vyhovovala a vyhovuje dodnes. Všechno do sebe začalo zapadat. Díky podpoře mé ženy bylo rozhodování velmi rychlé.

Jaká to byla pražička?

Začali jsme a stále pokračujeme s tříkilogramovou pražičkou vyrobenou v České republice panem Kizkem, která byla původně vyrobena na míru, ale ne pro mě. K tomu máme vzorkovou pražičku na několik gramů.

Zrnka z hrnka - pražírna kávy

Pamatujete si, jak vypadala vaše první várka kávy? Byli jste s ní spokojeni? Nebo jaké nedostatky jste v ní viděli?

Jedno z prvních pražení dopadlo katastrofálně. Spoustu kávy jsem musel vyhodit, i když mi to bylo líto. Časem to bylo lepší a lepší, až přišla káva, o kterou jsem se chtěl podělit s dalšími lidmi.

Jak jste se v procesu pražení zlepšovali?

Ze začátku to byl styl „pokus–omyl“. Většinou to skončilo tak, že jsem kávu namlel a dal ji do záhonů. Nevím, kolik to mohlo být kilogramů, ale zeleninu jsme měli pohnojenou kvalitně (smích). Nějakou dobu zkrátka trvá, než se vyprofilujete a zjistíte, co každá změna udělá.

Když už to s kávou bylo lepší, stále jsem pokračoval v úpravách. Tím, že mě bavilo si s procesem hrát, jsem se snažil ze zrn vytáhnout úplně to nejvíc, co jde. I teď se čas od času pustím do experimentování — to mě na tom opravdu baví. Když se káva nepovede, je to samozřejmě škoda, ale právě tohle mě posouvá dál.

U nových káv to tak bývá – snažíte se je vyprofilovat, aby vám co nejvíc vyhovovaly. Přijde mi to, jako byste nabízeli svůj chuťový pohled na určitý druh kávy. Ostatním buď vyhovuje, a nakupují u vás, nebo si ji najdou jinde — a to je v pořádku. Neabsolvoval jsem žádné kurzy, snažil jsem se věci nastudovat a zkoušet pořád dokola. Dneska už těch možností je trochu víc než před deseti lety.

Zrnka z hrnka - Espresso směs

Na jakou cílovou skupinu se ve vaší pražírně zaměřujete?

V naší pražírně se obecně nezaměřujeme na konkrétní cílovou skupinu. Snažíme se najít tu správnou chuť pro určitý druh kávy a nabídnout ji různým segmentům. Pro konzervativnější zákazníky, kteří vyznávají klasické kávové chutě, máme určité druhy kávy. Pro ty, kteří preferují ovocnější a modernější kávy se střední nebo vyšší aciditou, máme zase jiné druhy. A nechybí ani něco mezi, aby si u nás mohl vybrat každý tu svou, která mu bude vyhovovat. Snažíme se, aby jednotlivé druhy kávy vyhovovaly různým přípravám, a rádi v tomto směru i poradíme.

Rádi zkoušíme i moderní způsoby zpracování — momentálně máme třeba výběrovou Brazílii Sao Silvestre, aerobní fermentaci. Rádi zkoušíme, ale zároveň se držíme i při zemi.

Je jedno, jestli jde o soukromníka, kavárnu, restauraci nebo firmu. Kavárnám vytváříme i vlastní směsi s originálním názvem a návrhem i realizací etikety na míru.

Které tři kávy z vaší nabídky jsou aktuálně nejprodávanější?

Nejprodávanějšími kávami jsou výběrová Ethiopia Bensa a klasická Brazílie Aquarela, která má typické brazilské výrazné tóny čokolády a ořechů. Velmi oblíbená je také Colombia Sofia.

Nedávno jsme zařadili i Costa Ricu, která se díky své jemnosti začíná dostávat na přední příčky.

Zrnka z hrnka - Brasil a Ethiopia

Dejte nám tipy na tři kávy z vaší aktuální nabídky, které nejvíce sedí vám osobně.

Já jsem si oblíbil naši Etiopii — podle mě je skvělá. Pražíme ji tak, aby acidita nebyla příliš vysoká, ale zároveň si ponechala své tóny. Tento typ kávy mám opravdu rád.

Kromě toho mě hodně začala bavit Costa Rica. I když jsem spíše na ovocnější kávy, tato si mě díky své jemnosti získala. Je to paleta více chutí — komplexní, karamel, vanilka, doutníkové tóny.

A ještě mě baví aerobní fermentace, o které jsem mluvil — výběrová Sao Silvestre. Tam mě strašně láká ta ovocnost a šťavnatost. I ta zelená zrna tak krásně voní, jako kdybych si čichal k sudu, kde zraje meruňkovice — nádherná vůně.

Jak hodnotíte českou kávovou scénu?

Mám pocit, že česká kávová scéna se neustále vyvíjí, což je logické, ale proměňuje se poměrně rychle. Už jen během několika měsíců se podle mě mění čím dál víc. Ale jako všichni, i já žiji v určité bublině, takže nedokážu být úplně objektivní.

Lidé mají čím dál větší zájem o kvalitní kávu. Přepálených „italských“ káv v kavárnách podle mě ubývá a kavárny se mění. Jakmile lidé zjistí, že káva může mít i jinou chuť než hořkou, těžko se podle mě vrací zpět.

Díky stále dostupnější kávové technice a rostoucímu zájmu o alternativní způsoby přípravy roste i zájem o kvalitní kávu — což je dobře. Je logické, že s růstem zájmu o dobrou kvalitní kávu roste i nabídka služeb.

Myslím si, že je to také tím, že se v naší zemi máme opravdu dobře a můžeme si dopřávat stále lepší a kvalitnější věci, které mají příběh a tvoří je lidé, kteří do nich dávají své srdce a nedělají je jen kvůli zisku.

Zrnka z hrnka - chřibská pražírna kávy
Ochutnávací a dárkové sady najdete zde.

A jak hodnotíte českého zákazníka?

Občas vyrážíme mezi lidi na farmářské trhy, což mi vyhovuje, protože máte možnost mluvit s lidmi o kávě a dozvědět se, co mají rádi a co jim vyhovuje. Českého zákazníka nelze házet do jednoho pytle — potkáváme se s lidmi různého věku, kteří jsou v oblasti kávy částečně vzdělaní, ale i s těmi, kteří řeší jen to, jestli jim káva chutná a jaká. Obojí je podle mě v pořádku — pro někoho je káva radost, pro jiného malé zpříjemnění dne nebo pauza.

Porovnávat české zákazníky se zahraničím je obtížné, protože „zahraničí“ je velmi široký pojem. Jsou země, kde je káva opravdu na vysoké úrovni. Měl jsem možnost pobývat několik měsíců v Turecku, kde je kávová kultura úplně jiná — odlišné chutě a metody přípravy. Trochu mě zklamala káva ve Spojených státech nebo třeba v Itálii, kde samozřejmě dominuje skvělá cena na úkor kvality.

Myslím si, že Česká republika je na tom opravdu skvěle. Kvalita i kávová kultura jsou u nás na vysoké úrovni a stále rostou — což je skvělé. Někde jsem četl, že jsme nepochopili výběrovou kávu. Já si to nemyslím. Když někomu víc sedí komoditní čokoládovější káva než výběrová acidnější, proč ne — není to o pochopení, ale o chuti každého z nás. Nemám rád, když vám někdo říká, jak máte kávu pít, pražit nebo připravovat. Káva je o subjektivní chuti. A je jedno, jestli si někdo dá do kávy cukr, mléko nebo rostlinné mléko. Musí chutnat hlavně jemu — nikomu jinému to vyhovovat nemusí.

Zákazník se pomalu mění a lidé čím dál víc zjišťují, že káva může mít víc chutí než jen hořkou — a takových lidí přibývá. I proto si myslím, že kavárny a espresso bary s výběrovou kávou porostou a klasické kavárny s obyčejnou hořkou kávou jsou na ústupu.

Mám také pocit, že s tím, jak upadá společenský život ve večerních podnicích, se lidé čím dál častěji chodí bavit a setkávat do kaváren. A tím se mění i jejich styl — ale to je jen moje domněnka.

Více informací o Zrnka z hrnka – chřibská pražírna najdete na webové stránce zrnkazhrnka.cz, případně na Instagramu @zrnkazhrnka nebo Facebooku Zrnka z hrnka.

Náš tip: Na e-shopu zrnkazhrnka.cz můžete do 15. listopadu využít slevový kód BLOGOKAVECZ10.

Zrnka z hrnka - káva
Mňam.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: rozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL